Tallinna Pank ja Shveitsi edasikindlustusfirma Swiss Re sõlmisid neljapäeval eellepingu Tallinna Panga tütarfirma Leks Kindlustus 15 protsendi aktsiate müümiseks Swiss Re-le.

Aktsiate soodushinnaga müümisel teenib Tallinna Pank 14,7 miljonit krooni erakorralist kasumit ja Leks saab edaspidi teenindada ka neid kliente, kes seni ainult Eesti osalusega seltsist kindlustust ei ostnud.

"Tegemist on Swiss Re esimese investeeringuga Ida-Euroopasse," kinnitas Leks Kindlustuse juhatuse esimees Raul Kastan Eesti Päevalehele. Tallinna Pangale kuulunud aktsiate mahamüümine oli maksimaalse müügieelduse loomine, lisas ta.

Kastani sõnul ei saa läänest Eestisse tulnud firmad tihti sisemiste reeglite tõttu ainult Eesti osalusega seltsist kindlustust osta. "Umbes kolmandik klientidest loobub nimeka väliosaniku puudumise tõttu meilt kindlustuse ostmisest," lisas ta.

Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg ütles, et pank otsustas Leksi kaasata strateegilise aktsionäri, arvestades Leksi äriplaani kogu Baltikumi kindlustusturul.

Aktsiad müüakse soodushinnaga

"Alustasime Swiss Re-ga läbirääkimisi mais, mil Leksi aktsia maksis turul 38 krooni. On täiesti loomulik, et suurele partnerile, kes tuleb Baltikumi turule pikaajalise strateegiaga, müüakse osalust alati soodsamalt," kommenteris Sammelselg aktsiate soodushinnaga müümist.

Kastani sõnul peeti läbirääkimisi aktsiate müümiseks nelja potentsiaalse investoriga.

Täiendavat kapitali Leks Kastani sõnul ei vaja, sest praegune kapital on Eestis ja Lätis tegutsemiseks piisav. "Enne pole kapitali vaja, kui on vaja uusi tütreid ehitada," ütles Kastan.

Tegelik müügileping on plaanis sõlmida 3. oktoobril, mil Tallinna Pank müüb maha enda käes olevatest Leksi aktsiatest 28 protsenti ehk 629 880 aktsiat. Tallinna Panga osalus Leksis langeb sellega 53,39 protsendilt 38,39 protsendile, kuid pank jääb siiski kindlustusseltsi suurimaks aktsionäriks.

Hoolimata sellest, et Leksi aktsia turuhind on 65 krooni, müüb pank aktsiad hinnaga 36 krooni tükk. Tehingu maksumus on seega 22,676 miljonit krooni.

Tallinna Pank soetas aktsiad hinnaga 7,96 miljonit krooni ning aktsia hind oli siis 12,63 krooni. Aktsiate omandamise ja võõrandamise vahe on 14,72 miljonit krooni.

Tehingult saadav tulu kujutab endast Tallinna Pangale erakorralist kasumit, mida tänavuses kasumiprognoosis ei ole arvestatud. Tallinna Panga avalike suhete ja reklaamiosakonna juhataja Eero Raun ütles, et seoses erakorralise kasumi saamisega ei ole selle aasta kasumiprognoosi suurendamise jutte pangas veel olnud.

Kasumiprognoos peaaegu täis

Tallinna Panga selle aasta kaheksa kuu kasum oli 47,4 miljonit krooni, millega saadi täis 66,7 protsenti aasta kasumiprognoosist. Erakorralise 14,72 miljoni kroonise kasumi juurdetulek viib kasumi täitmise protsendi 86,9 peale.

Leks Kindlustuse aktsia hind lõpetas börsil nädala 65 krooni tasemel, tõustes nädalaga ligi 10 protsenti. Tallinna Panga aktsia oli sel nädalal üks vähestest pangasektori tõusjatest ja lõpetas nädala koguni 14,83 protsenti kõrgemal tasemel kui eelmise nädala lõpus. Kastani sõnul olid hinnatõusu taga ilmselt head poolaastatulemused.

AARE REIVART