Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro ütles, et sadamafirma pidas pidu 13. detsembril sadama A-terminalis. „See oli ühine pidu Tallinna Sadama  ja tütarettevõtete TS Energia, TS Shipping, Greenmarine töötajatele  ning klientidele ja koostööpartneritele, kokku umbes 600 inimesele. Kavas oli tuleshow, tasakaaluakrobaat, varjuteater ja trummišõu. Tantsuks mängis ansambel Disco Inferno," kirjeldas Arro.

Sadama esindaja ei soovinud esmalt öelda, kui palju numbriliselt maksis riigifirma töötajatele jõulupreemiat. „Jõulupreemia on  mõõdukas ja samasugune summa kõikidele töötajatele," tähendas Arro esmalt. Kui siinkirjutaja päris veelkord konkreetse summa kohta, sai Ärileht teada, et preemia suurus on 450 eurot inimese kohta.

Tallinna Sadama juhi Ain Kaljuranna sõnul on jõulueelne vastuvõtt ja selle korraldamine olnud traditsioon ning Tallinna Sadama poolne tähelepanu avaldus eelkõige oma koostööpartneritele ja klientidele. "Jõulutoetuste väljamakse summa oli umbes 115 000 eurot. Jõulutoetuse maksmine on
varasemalt kokku lepitud ametiühinguga ning fikseeritud kollektiivlepingus ja selle motiveeriv mõju on töötajatele märkimisväärne.

Tallinna Sadama aktsionäride esindaja ehk üldkoosolek Juhan Parts ei soovinud ettevõtte jõulukuu kulutusi kommenteerida. Tema nõunik Rasmus Ruuda arvas, et seda peaks tegema sadama tegevjuhtkond. Ka firma nõukogu liige, IRL-i peasekretär Tiit Riisalo jättis sedakorda arvamuse avaldamata.

„Iga firma ei teeni 30miljonilist kasumit..."

Küll arvas ettevõtte nõukogu liige, ärimees Veiko Tishler, et kuigi ta ise ei korraldaks ilmselt mitte kunagi 40 000eurost pidu ega maksaks oma töötajatele 450eurost jõulupreemiat, peab ta Tallinna Sadama seekordset käitumist põhjendatuks. „Käisin ise ka seal peol. Midagi väga erilist ei olnud. Tavaline, korralik vastuvõtt. Mingisugune soome päris krapsakas ansambel mängis. Hapukapsast ei söödud, aga midagi enneolematut ka ei olnud. Peab tunnistama, et tegelikult on sadam teinud aasta otsa kõva tööd, et vähenevate kaubavoogude tingimustes ikkagi väga efektiivselt majandada. Sadamast on väga kõvasti välja pigistatud ja uuel aastal proovime veel rohkem veel väiksema hulga inimestega pigistada. Võrreldes raudteega on sadam palju tublimalt hakkama saanud. Igaüks ei teeni Eestis üle 30 miljoni eurost kasumit," kiidab Tishler.

Ta juhib ka tähelepanu, et Tallinna Sadama juhtide palk on muutumatuna püsinud alates 2005. aastast. „Need on täiesti võrreldamatud Eesti Energia, RMK või kasvõi raudtee juhtide palkadega. Samas on Tallinna Sadama majandustulemused väga head arvestades olemasolevaid tingimusi," lisab ettevõtja. Ta ise maksab oma töötajatele tänavu samuti jõulupreemiat, kuid selle suurusjärk jääb pigem 100-150 euro lähistele.

Tallinna Sadama 2012. aasta konsolideeritud müügitulu oli auditeerimata andmetel kokku 88,6 miljonit eurot, vähenedes 2011. aastaga võrreldes 0,7 miljoni euro ehk 0,7 protsendi võrra. Ettevõtte puhaskasum oli 32,8 miljonit eurot, vähenedes 3,6 miljoni euro ehk 10 protsendi võrra.  

„2012. aasta majandustulemusi võib pidada igati tugevaks, arvestades kaubamahu vähenemist 19 protsendi võrra," kommenteeris Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid. "Samal ajal maksis Tallinna Sadam omanikule ka rekordsummas - 33,8 miljonit eurot - dividende, millele lisandus tulumaksukulu üheksa miljonit eurot, mis oli aasta varasemast 3,6 miljoni euro võrra suurem."