Viimane, jõulureis, on veel saabumata, kuid lõppeva aasta külastajate koguarv on juba teada — 375 000 inimest. Kokku jätsid lõbusõiduturistid Eestisse tänavu 90 miljonit krooni. Ühe inimese kohta on see keskmiselt 242 krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

AS-i Tallinna Sadam kliendihaldur Sirle Arro selgitas, et kuna laevad külastavad Läänemere ääres mitut sadamat ja rahulikuma elutempoga Tallinn jäetakse Peterburi järel sageli viimaseks, on turistid tihti oma eelarve juba ammendanud. Teisalt on Arro sõnul endiselt raske leida kindlat meenet, mis võiks Eestile iseloomuliku suveniirina kaubaks minna. Nii reklaamivad paljud turismifirmad vanalinna, asetades voldiku esikaanele sibulakuplitega Aleksander Nevski katedraali.

Sel suvel korraldas Tallinna Sadam huvireisijate seas uuringu, mille tulemused kinnitavad, et kindlasti soovib Eestisse tagasi tulla koguni 57% vastanuid. Veel aasta tagasi avaldas selleks kindlat soovi kolmandik reisijaist. „Siia tagasi soovijate suur hulk on parim tunnustus, mis näitab, et sõnum levib suult suule,” sõnab Arro.

Põhjused, mis kasvu endiselt takistavad, on reisijate pretensioonid Tallinna transpordi, teenuste ja taksonduse suhtes. Samuti häiris turiste asjaolu, et kõikjal ei saanud maksta eurodes, Eesti oodatust kõrgem hinnatase, seintel „ilutseva” grafiti rohkus, tualettide puudumine, „musta” närviga autojuhid ja viitade puudumine. Kiideti arhitektuuri, linna puhtust ja ilusaid inimesi. Ekslik on arvamus, et paljud huvireisijad laevalt üldse maha ei astu. Arro sõnul tulevad vanalinna siluetti märganud reisijatest maale peaaegu kõik ja pooled valivad ka ekskursiooni.

Kuna ristluspiletid ostetakse üldjuhul ette mitmeks aastaks, prognoositakse järgmiseks hooajaks reisijate arvu kindlat kasvu 425 000 inimeseni. Rekordpäeval seisab Vanasadamas koguni kaheksa ristluslaeva. Piirivalve statistika järgi on iga viies huvireisija ameeriklane. Pea sama palju on külastajaid ka Suurbritanniast, järgnevad Saksamaa ja Hispaania.