See on äärmiselt harukordne, kui üks reformierakondlane avalikult teist õpetab, kuidas asju ajada. Veel ebatavalisem on aga see, kui peaminister Andrus Ansip isiklikult mikrofoni kaudu oma parteikaaslasest ministrit kainele mõtlemisele manitseb.

Aga sedasi juhtus eelmise justiitsministri Rein Langi kangekaelse võitlusega rajada uus Tallinna vangla Maardusse, vahetult suure naftatransiidiettevõtte Vopak E.O.S. tünnide, püttide ja raudteevagunite seisuteede kõrvale. Eelmise ministri alluvad ajasid juriidilistes tekstides näpuga rida ning kuulutasid, et riigil on igapidi õigus vangla just sinna ehitada.

Hollandi omanikele kuuluva transiidiettevõtte juhid ahastasid, et vange pole teps mitte hea panna naftaterminalile nii lähedale. Igasugused ohud lähevad liiga suureks, mis lõppkokkuvõttes tähendab, et võib-olla on äri vaja üldse lõpetada.

Ligemale kahe aasta eest läks vaidlus nii tuliseks, et paiskus avalikkuse ette ja muutus seejärel rahvusvaheliseks. Valitsus oli enam kui piinlikus olukorras – Eesti ministritega kohtunud Hollandi kolleegid küsisid kohtumistel teravalt, miks takistatakse rahvusvahelise äri tegemist. Vastama pidi nii välisminister Urmas Paet kui ka peaminister Ansip.

Võitsid kõik

Tulemuseks oli see, et Ansip andis Langile juba 2009. aasta sügisel avalikult mõista: lahenda see asi ära. Kui Eesti Päevaleht oli 2009. aasta oktoobris kirjutanud tüli kandumisest Eesti-Hollandi suhetesse, sõnas Ansip kommentaariks: „Ma loodan, et osapooled jõuavad mõistlikule kokkuleppele, sest on selge, et Eestile on vaja nii investeeringuid kui ka uut vanglat.”

Mida aga ei juhtunud, oli kokkuleppe saavutamine. Vähemalt mitte enne, kui sel aastal toimusid riigikogu valimised ja Langi asemel sai justiitsministriks Kristen Michal. Ja nüüd selgub, et Michalil võttis vaid kaks kuud aega suure ja detailides lausa kirjeldamatuks umbsõlmeks kujunenud olukorra klaarimine.   

Eesti Päevalehele teadaolevalt saabus murrang üleeilsel Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi nõukogu koosolekul, kus anti riigiettevõtte juhtidele õigus sõlmida Vopakiga tehing, mille tulemusel ostab Vopak riigilt Maardus seni vanglale reserveeritud krundi ära. Kaks miljonit eurot väärt kokkulepe katab kõik riigi kulutused, mis lõpuks asjatuks osutunud plaani tõttu tehti. Ja jääb veel ülegi. Keerulises, alles ametlike allkirjadeta kokkuleppes on veel teisigi detaile, kuid peaasi on see, et rõõmus on valitsus ja sama rahul ka ettevõte, kes pidavat nüüd plaane investeerida oma siinsesse ärisse kõvasti juurde.

Minister Michal õnnestus eile telefonitsi tabada Pariisi lennujaamast. Kokkuleppe detaile ta ei kommenteerinud, kuid tunnistas enda rahuolu. „Meie poolt vaadates on pika minevikuga probleemi kiire ning ka rahaliselt mõistlik lahenemine hea. Olen seda arutanud ka kolleegidega valitsusest ja kõik on rahul, et nii läks,” rääkis ta. „Samuti saab jätkuda ettevõtlus ja keegi ei saa riigile näpuga näidata, et teeme rahvusvahelisele ärile takistusi.”

Kokkulepe annab rohelise tule uue Tallinna vangla rajamisele Rae valda.

RKAS: kokkulepe Vopakiga lähedal


•• Riigi Kinnisvara AS-i (RKAS) juhatuse esimees Jaak Saarniit kinnitas samuti, et pikkade vaidluste ametlikku lõppakordi on oodata juba õige pea. „Oleme jõudmas pikkade läbirääkimiste tulemusena Vopak E.O.S.-iga Tallinna vangla rajamise osas mõlemaid osapooli rahuldava kompromissini, mille kohaselt kütusefirma hüvitab algselt Maardusse kavandatud vangla rajamiseks tehtud senised kulutused ning ostab maa õiglase tasu eest välja,” lausus Saarniit eile Eesti Päevalehele.

•• „Riigi Kinnisvara AS saab nüüd täielikult pühenduda uue vangla planeerimisele Rae valda Soodevahe külla ja jätkata detailplaneeringu algatamise küsimuses läbirääkimisi vallaga,” lisas ta.

•• Küsimusele, kas Maardus asuva krundi müügihind on kaks miljonit eurot, nagu Eesti Päevalehele on vihjatud, keeldus RKAS vastamast enne tehingu ametlikku vormistamist. 

•• Justiitsminister Kristen Michal avaldas lootust, et positiivse stsenaariumi järgi võiks uus vangla valmida umbes nelja aastaga.