Eesti Päevalehe Ärileht korraldas mai lõpus katse, milles tõestas, et kolmeliitrisse purki jaokaupa vett lastes näitab veemõõtja peaaegu kaks korda suuremat veekulu. Tallinna Vesi väitis, et Nõmmel eramuomanik Andrus Mirka majas korraldatud katse ei andnud korrektseid tulemusi ning ettevõte lubas katset sõltumatus laboris korrata.

Tallinna Vee teatel kordas omal initsiatiivil katset veearvestite taatlemiseks akrediteeritud Tepso Labor OÜ. „Kuna katse kestus on väga lühike, moodustab avamise/sulgemise ajaperiood, mil veevoo kiirusprofiil on häiritud, kogu katsest väga suure osa. Selle aja vältel ei vasta arvesti töötingimused ilmselgelt tootja spetsifikatsioonile ning määratud mõõteviga tuleb käsitleda eksena, mille tekkimine on häiringu rakendamisel normaalne ja lubatud,“ kirjutab AS Tepso Labori tehniline juht Märt Kõrgema katse järel koostatud dokumendis.

Labor: vee jaokaupa laskmine on "mõõtetulemuste teadlik mõjutamine"

„Kuna tavaline inimene ei käi keldris või õues pidevalt oma teeklaasi täitmas, siis tuleb sirtsutamise vältel saadud mõõtetulemust vaadelda mõõteprotsessi hetkelise häiringuna, mis arvesti poolt ühe kuu jooksul mõõdetud veekoguse mõõteveale mõju ei avalda,“ leiab Märt Kõrgema ja lisab, et Andrus Mirka katset tuleb käsitleda kui arvesti mõõtetulemuste teadlikku mõjutamist. „Need katsetulemused võib võtta vajadusel teatavaks, mitte aga tõlgendada neid ajendina üleriigilise veearvestite-vastase rahvaülestõusu alustamiseks,“ kirjutab Kõrgema.

Tallinna Vesi palus katset korrata ka veearvesteid taatleval metroloogia keskasutusel AS Metrosertil. Asutuselt paluti katse käigus täita 1-liitrine mõõteanum 100 ml kaupa vähemalt 10-sekundiliste vahedega. Täitetsüklite lõpus pidi vee sulgemine olema võimalikult järsk. Metrosert keeldus aga eksperimenti kordamast, kuna leidis, et  katkendliku kuluga vee laskmine ei ole arvesti tavapärane töörežiim ning katse tulemused sõltuksid suurel määral katsetamise viisist.

Tehnilise järelevalve amet: sirtsutamine on veearvestile "ebasobiv mõõtmisolukord"

Veemõõtja väidetava valenäidu asjus algatas maikuus menetluse ka tehnilise järelvalve amet (TJA), kuid ka see asutus ei leidnud arvesti mõõteveas probleemi. TJA viis Andrus Mirka majast demonteeritud veemõõdusõlme taatluslaborisse uurimisele.„Taatluse tulemused näitasid, et veearvesti on tehniliselt korras ja vastab kõigile kehtestatud nõuetele ning õigusnormidele,“ ütles tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Võlma selgitas, et veearvesti kasutamisel tuleb lähtuda tootja poolt ettenähtud kasutustingimustest ja kõige ebasobivam mõõtmisolukord veearvestile on vee laskmine väga väikeste koguste kaupa veevoo järsul muutmisel ning just selliselt lastud vee puhul näitas kõnealune veearvesti mõõtmisviga. „Juhime tähelepanu sellele, et Ärilehe poolt korraldatud veemõõtmine viidi läbi eramaja garaažis maja peatorul paikneva veemõõdusõlme kuulkraanist vett lastes, see ei ole eratarbimise puhul tavapärane koht ja viis veetarbimiseks,“ ütles Võlma ja lisas, et tehnilise järelevalve amet lõpetas veearvestite asjus korraldatud menetluse.