Äripäeva andmetel on välisinvestorid hakanud diplomaatilisi kanaleid pidi Eesti riigijuhtidele survet avaldama. Näiteks võttis Briti suursaadik TV tuumikaktsionäri United Utilitiesi huvide eest seismise oma südameasjaks ning käivat peaaegu iga nädal muu hulgas välisministeeriumis lobitööd tegemas, et riik ei rikuks lepinguid ja jätaks investorid rahule. Kuuldud on koguni ähvardusi, et Suurbritannia ärimehed Eestisse enam ei investeeri, kirjutab
.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Briti saatkond tõepoolest välisministeeriumi poole pöördunud ja oma nägemust selles asjas tutvustanud. Välisministeeriumile polevat nad aga mingeid nõudmisi esitanud. “Vaidlused ja sealhulgas kohtuvaidlused on õigusriigi loomulik osa ning seega Eesti maine välisinvestorite seas selle vaidluse tõttu küll mõjutatud pole,” arvas Paet. Sama meelt on ka majandusminister Juhan Parts, kelle erakonna IRLi valimislubadusest kodukulud alla viia saigi TV survestamine suuresti alguse. “Kui mõni ettevõtja tunneb, et tema õigusi on rikutud, on tal alati õigus pöörduda kohtu poole,” nentis Parts. Ministri hinnangul pole vaidlus TVga riigi mainet välisinvestorite silmis kahjustanud.

Briti suursaadik Peter Carter juhtis aga tähelepanu asjaolule, et United Utilities on kümne aasta jooksul süstinud märkimisväärselt vahendeid TVsse ja seetõttu on pealinna vee kvaliteet üks paremaid Euroopas. Investorite lootus saada selle eest raha ja ressursse on Carteri hinnangul igati õigustatud. Kuigi Eesti on välisinvestori jaoks atraktiivne ettevõtluskeskkond, hindavat Suurbritannia siiski stabiilset ja etteaimatavat õiguslikku ja regulatiivset raamistikku, milles tegutseda ja kasvada. "Investorid mõtlevad hoolega järele, kui selles suhtes on muresid," kinnitas suursaadik.

Eesti Välisinvestorite Koja juhi Martin Breueri meelest pole välisinvestorid sellistest näitajatest aga nii kergesti mõjutatavad. Kui investori suhtes kahjulikud otsused jäävad harvaks erandiks, siis on riigi reputatsioon pigem pikaajaline. Samuti ei tasu Breueri sõnul karta, et selline tegutsemisviis välisinvestoreid Eestist eemale peletaks.