Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule linnamüürilõikude ja -tornide peremehetuks tunnistamise otsuse eelnõu, teatas Delfile Tallinna linnavalitsus.

“Oleme alustanud sihipäraste toimingutega peremehetute linnamüürilõikude ja tornide linna omandisse võtmiseks,” ütles abilinapea Vladimir Maslov.

Linnavalitsus teeb linnavolikogule ettepaneku tunnistada peremehetuteks ehitisteks Köismäe (Laboratooriumi tn 27), Plate (Laboratooriumi tn 29), Eppingi (Laboratooriumi tn 31) ja Grusbeke-tagune torn (Laboratooriumi tn 33) ning Suurtüki tänavast põhja poole jäävad linnamüürilõigud kogupikkusega umbes 164 meetrit ja Suurtüki tänavast lõuna poole jäävad lõigud kogupikkusega umbes 78,6 meetrit.

Vanalinna tornide ja linnamüüri osas, mille kohta puuduvad dokumendid omandamise kohta, otsustati algatada peremehetu ehitiste hõivamise menetlus Kultuuriväärtuste Ametis ja Kesklinna valitsuses toimunud nõupidamistel.

Vastavalt AS Restor eksperthinnangule on nende peremehetuks tunnistatavate ehitiste ehituslik väärtus 29,5 miljonit krooni.

Ehituslikus maksumuses on arvestatud ehituskonstruktsioonide mahud ja tehniline seisukord ning viimase kümne aasta jooksul teostatud restaureerimistööd.

Teade peremehetute ehitiste hõivamise kohta oli avaldatud Äripäeva ametlikus väljaandes Ametlikud Teadaanded 30. septembril 2004. Vastuväiteid ehitise peremehetuse kohta esitatud ei ole.