Traditsiooniliselt on aktuaaride vastutusalaks olnud kindlustustegevusest tulenevate riskide ja kohustuste hindamine, kindlustuslepingute hinnakujundus ning ettevõtte maksejõulisuse tagamine. Kaasaegses finantsmaailmas on aktuaaride roll aga pidevalt kasvanud ja laienenud kõigi äritegevustega kaasnevate riskide juhtimiseks.

Kogu maailma aktuaare ühendav Rahvusvaheline Aktuaaride Assotsiatsioon (IAA) peab sel nädalal Tallinnas oma kevadkoosolekuid, ühtlasi Eesti Aktuaaride Liit tähistab oma 10. juubelit rahvusvahelise konverentsiga.

Selle nädala teisipäevast laupäevani toimuvad esmakordselt Tallinnas Rahvusvahelise Aktuaaride Assotsiatsiooni nõukogu ning erinevate komiteede koosolekud. Eesti Aktuaaride Liidu juhatuse esimehe Marika Guralniku sõnul on maailmaorganisatsiooni istungite toimumine Tallinnas suureks tunnustuseks Eesti aktuaaridele.

„Eesti Aktuaaride Liit, olles üks nooremaid rahvuslikke aktuaaride organisatsioone maailmas, on IAA täieõiguslik liige alates 2001. aastast. Selle sammuga rõhutab IAA Eesti aktuaaride usaldusväärsust,“ lausus Guralnik. „Eestisse on istungite ajaks oodata enam kui 235 delegaati üle kogu maailma.“

Liit asutati 1895. aastal Belgias

Rahvusvaheline Aktuaaride Assotsiatsioon (IAA) on rahvuslikke aktuaaride liite ühendav organisatsioon, mis sai alguse 1895. aastal, kui Belgias leidis aset esimene rahvusvaheline aktuaaride kongress. Tänapäeval kuulub IAA-sse 87 liitu, mis ühendavad rohkem kui 60 000 kvalifitseerunud aktuaari üle maailma. Rahvusvaheline Aktuaaride Assotsiatsioon on keskendunud aktuaaride professionaalse taseme tõstmisele kogu maailmas.

Eesti Aktuaaride Liidu juhatuse liige Tarmo Koll rääkis, et juba enne praeguse finantskriisi vallandumist on aktuaarid olnud aktiivselt kaasatud uute rahvusvaheliste raamatupidamisstandardite rakendamisel ning uue kindlustusandjate maksejõulisuse regulatsiooni loomisel. „Euroopa Liidu uus solventsusdirektiiv esitab uusi väljakutseid ka aktuaaridele,“ lausus Koll. „Ettevõtte tervikliku riskimudeli koostamine ja vajaliku riskikapitali arvutamine uue regulatsiooni järgi peavad tagama kindlustusettevõtete veelgi suurema usaldusväärsuse kliendi jaoks.“

Paar aktuaari analüüsib 200 000 kliendi riske

Aktuaaride panust hindavad kõrgelt ka Eestis tegutsevate kindlustusseltside juhid. "Igas kindlustusseltsis töötab vaid paar-kolm aktuaari, kuid samas sõltub just neist kindlustusseltsi tulemuslikkus. Näiteks If Eesti Kindlustuse aktuaarid analüüsivad 200 000 kliendi riske, mille põhjal ennustavad kahjujuhtumite tõenäosust tulevikus ja kujundavad vastavalt sellele igale kindlustusliigile õige hinna," ütleb If Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Andres Sooniste.

ERGO juhatuse liige Sergei Vahnitski rõhutab omalt poolt aktuaaride rolli ettevõtte riskikapitali arvutamisel. „Aktuaaride laiapõhjaline kutseharidus võimaldab neil hinnata ettevõtte riskipositsiooni tervikuna. Majanduslikult põhjendatud riskikapitali arvutus saab lähiajal olema eriti oluline nii omaniku kui järelvalve seisukohast,“ sõnas Vahnitski.

Täna tähistab Eesti Aktuaaride Liit (EAL) oma 10. sünnipäeval rahvusvahelise konverentsiga Rahvusraamatukogus. Teiste seas esinevad konverentsil Rahvusvahelise Aktuaaride Assotsiatsiooni president Katsumi Hikasa, Briti finantsjärelevalve divisjonijuht Paul Sharma ja Eesti Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein. „Konverentsil keskendutakse aktuaaride ees seisvate väljakutsetele nagu uus solventsusregulatsioon ja ettevõtte terviklik riskijuhtimine, samuti ei saa mööda praeguse majanduskriisi mõjudest,“ sõnas Eesti Aktuaaride Liidu juhatuse esimees Marika Gurlanik.

Konverentsi külalisteks on nii Eesti kindlustusseltside ja pensionifondide juhid kui ka finantsinspektsiooni ja rahandusministeeriumi esindajad. Konverentsile on oodata ligi 100 osalejat, nende hulgas enam kui 40 väliskülalist.

1999. aastal loodud EAL koondab kõigi Eestis tegutsevate kindlustusseltside ja Finantsinspektsiooni aktuaarid ning Tartu Ülikooli vastava eriala õppejõud. EALi juhi Marika Guralniku sõnul jaguneb organisatsiooni liikmeskond vastavalt haridusnõuete täitmisele ning töökogemusele. „EAL täisliikmele esitatavad nõuded langevad suures osas kokku kindlustustegevuse seaduses vastutavale aktuaarile esitatud nõuetega,“ ütles Guralnik.

Liidu eesmärkideks on muuhulgas aktuaarikutse ja kindlustusteaduse edendamine Eestis, liidu liikmete erialase taseme tõstmine ning sidemete arendamine teiste aktuaaride organisatsioonidega. Liidu liikmed osalevad aktiivselt kindlustusalase tegevuse ja õigusloome arendamisel Eestis.