Kohtumisel arutatakse kindlustusseltsidele rakenduva uue riskipõhise kapitali adekvaatsuse raamistiku Solventsus II ja uue Euroopa järelevalveasutuse loomisega seonduvaid küsimusi, teatas finantsinspektsioon.

Solventsus II direktiivi ülevõtmise tähtaeg liikmesriikide jaoks on 2012. aasta lõpp. Eestit esindab kohtumisel finantsinspektsiooni juhatuse liige Kaido Tropp, kes on ka üks CEIOPS-i juhatuse liikmetest.

Iga kindlustusselts peab nii tegevusloa taotlemisel kui ka kogu oma tegevusaja vältel olema maksejõuline ehk solventne, omades selleks piisava suurusega omavahendeid, et tagada lepinguliste kohustuste täitmine klientide ees.

CEIOPS-i (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors) ülesandeks on nõustada Euroopa Komisjoni kindlustusturgu reguleerivate õigusaktide väljatöötamisel ja kindlustada vastavate seaduste ühetaoline rakendamine liikmesriikides.

Euroopa Komisjon on välja töötatud ettepanekud luua CEIOPS-i asemele uus järelevalveasutus Euroopa kindlustus- ja tööandjapensionide asutus EIOPA. Uuel järelevalveasutustel oleks erinevalt praegusest võimalik finantsjärelevalvelistes küsimustes anda välja juriidiliselt siduvaid tehnilisi standardeid, lahendada liikmesriikide vahelisi vaidlusi ning teha järelevalvesubjektide jaoks siduvaid otsuseid juhul, kui nende poolt ei täideta Euroopa Liidu õigust.

Uute üleeuroopaliste pangandus- kindlustus- ja väärtpaberijärelevalve asutuste loomisega seoses on esile tõusnud mitmed probleemid. Peamiselt vaieldakse hetkel Euroopa parlamendis selle üle, kas järelevalve peaks tulevikus olema tugevamalt koondunud üleeuroopalisele tasandile või tuleks jätta laiem otsustusõigus endiselt liikmesriikidele.