Rocca Al Mare Kaubanduskeskus on esimene LEED sertifikaati taotlev projekt Eestis. LEED on USA Rohelise Ehitamise Nõukogu poolne süsteem, mis hindab ehitatavate projektide keskkonnasäästlikust ja kus arvestatakse ehitise põhilisi keskkonnaparameetreid kogu elutsükli jooksul, sealhulgas energiasäästu, veekasutuse efektiivsust, siseõhu kvaliteeti, ehitise asukohta ning materjalikasutust.


Skanska EMV juhatuse liikme Alar Kullisoni sõnul oli ehitaja jaoks projekti kolmandas etapis põnevaks väljakutseks kaubanduskeskuse keskel asuva ligi 800-ruutmeetrise katuseosa tõstmine ühes tükis 2,4 meetri võrra kõrgemale, selleks kraanat kasutamata. „Suure kraana kasutamine ja katuse avamine sademetele olid välistatud, mistõttu oli ainuke mõistliku ajaga teostatav lahendus katuse üles tõstmine tõmmitsatega,“ selgitas Kullison, kelle sõnul pole midagi sellist antud ulatuses teadaolevalt Eestis varem tehtud.


Kolmandas etapis renoveeriti Rocca al Mare kaubanduskeskuse vanad D ja E korpused kogupinnaga ligi 11 000 ruutmeetrit. Eraldi restoranide ala sisaldavates korpustes vahetati välja tehnosüsteemid ja vaheseinad ning tehti siseviimistlus. Kaubanduskeskuse roheline mõtteviis tingis samuti mõningaid erilahendusi, nagu taaskasutatavast plastist piirete ja töötasapindade paigaldamise või peasissepääsude ette eraldi parkimiskohtade loomise elektriautodele.


„Arvestada tuli ehituse erinevate etappidega, et kõigil rentnikel oleks tagatud nõutud kommunikatsioonid ja et renoveerimistööd ei segaks märgatavalt keskuse igapäevast tegutsemist,“ märkis Kullison. „Huvitavaks võib veel pidada näiteks restoranide ala sisekujundust, kus on kasutatud tammelaminaadist poste, talasid ja karniise ning kus põrand ja piire on laotud paekivist.“


Enne nüüdse etapi valmimist renoveeriti projekti maikuus lõppenud teises etapis Rocca al Mare keskuse olemasolevaid A, B ja C korpused kogupinnaga 14 000 ruutmeetrit ning loodi uus 6000-ruutmeetrine G-osa. 2008. aasta sügisel lõpetatud esimese etapi jooksul rajas Skanska Rocca al Mare keskusele juurde üle 33 000 ruutmeetri uut pinda. Kogu Rocca Al Mare projekti alustati 2007. aastal.


Laiendamise käigus on minimiseeritud keskkonnamõjusid (tolm, müra, heitveed), kasutatud võimalikult palju kohalikke ja taaskasutatud materjale, vähendatud jäätmetehulka läbi taaskasutuse ning säilitatud maksimaalselt olemasolevaid konstruktsioone. Projekteerimisel on lähtutud enegiasäästlikutest automaatika-, kütte-, veevarustus- ja ventilatsioonilahendustest.