Eestimaa Piimatootjate Ühistu (EPTÜ) tegevdirektori Vassili Padumäe sõnul lubasid Lacto esindajad suusõnaliselt, et kokkuostuhind on märtsi lõpuni kolm krooni, kuid rahanappusele ja tihedale konkurentsile viidates alandati hinda märtsist kahe ja poole kroonini, kirjutab Postimees.

"Meil oli Lactoga suusõnaline kokkulepe ja varem on nad oma lubadustest kinni pidanud, kuid nüüd jäime heausksetena kaotajaks pooleks ning see oli ka üks põhjus, miks me oma piima edaspidi Tallinna Piinatööstusele viime," rääkis Padumäe.

Lisaks piima hinna alandamisele hakkas Lacto viimastel kuudel viivitama ka piima eest tasumisega. Padumäe sõnul on neil seni saamata jaanuari piimaraha.

"Küsimise peale vastavad nad, et kohe maksame, kuid seda lubadust oleme kuulnud terve märtsi, hoolimata sellest, et tähtaeg oli juba veebruaris," lisas ta.

Lepingu sõlmimiseks seadis Lacto tingimuseks, et suvel on piima kokkuostuhind kaks krooni ja alates septembrist taas kolm krooni. "Samas pakuvad tallinlased meile aastast lepingut, kus terveks aastaks on kehtestatud üks ja püsiv hind, mis ületab kahte ja poolt krooni piimaliitrist," rääkis Padumäe.

Lisaks EPTÜ-le on segaduste pärast piima hinna ümber Lacto teenustest edaspidiseks loobunud kuus-seitse tootjat, kes ei julgenud aga Lacto sihiliku maksmisega venitamise hirmus oma nime Postimehele avaldada ega asja kommenteerida.

Lacto varumisdirektori Väinu Antonsi sõnul ei olnud tihenenud konkurentsi tõttu võimalik sellise hinna maksmist jätkata ning nende tootjate puhul, kellega kirjalikku lepingut ei oldud sõlmitud, seetõttu ka hinda alandati.

"Need tootjad, kellega leping sõlmitud, saavad kolmekroonist hinda, teistel aga alandasime hinda," lausus Antons.