Näiteks Rootsis tõusis apteekide arv piirangute kaotamise järel märkimisväärselt, kuid seda mitte maapiirkondades, kus ravimite kättesaadavus on kõige problemaatilisem, vaid suurlinnades, kus kliendibaas ja seega potentsiaalne kasum suurimad, märkis Tamro Baltikumi integratsiooni juht Tuomas Piirtola.

"Et hoida ära maapiirkondade apteekide sulgemise ja tagada neis piirkondades ravimite kättesaadavus, on riik käivitanud väikeapteekide finantstoetuste mehanismi," ültes Piirtola, lisades, et see pole sugugi väike koorem riigieelarvele ning võib oodatud hinnalanguse asemel tuua kaasa ravimite hinnatõusu, vahendas BNS.

Piirtola sõnul tegutseb ligi 60 protsenti Euroopa apteegiturgudest asutamispiirangutega ning eri riikide kogemus tõendab vajadust asutamispiirangute järele.

Tema hinnangul ei ole ka oodata, et turu liberaliseerimine tooks turule uusi sõltumatuid apteegiasutajaid. "Leedu kogemus tõestab, et piirangutevaba turg kätkeb endas rohkem riske apteegipidajale ning sõltumatutel apteekidel on piiranguteta apteegiturul suurem motivatsioon ühineda apteegi­kettidega," sõnas ta.

Tamro Baltics on Baltimaade suurim ravimite hulgi- ja jaemüügiettevõte. Tamrol on Balti riikides üle 1200 töötaja ning ligi 500 ettevõttele kuuluvat ja partnerluse alusel tegutsevat apteeki.

Õiguskantsler Indrek Teder pöördus neljapäeval riigikohtu poole taotlusega tunnistada alates 2006. aastast ravimiseaduses sätestatud apteekide asutamise piirangud põhiseadusvastasteks, kuna need kahjustavad konkurentsi ja jätavad oma õigustuseks seatud rahvatervise eesmärgid tagamata.

Kehtivad apteekide asutamispiirangud ei puuduta Tederi sõnul ainult apteekide asutamist, vaid kindlustavad apteegikette kontrollivate hulgimüüjate majanduslikku võimu. "Kokkuvõttes kahjustavad piirangud eelkõige tarbijat, kelleni ravimitootjate paremad pakkumised ei jõua, kuna suurtest hulgimüüjatest sõltumatute apteekide osakaal Eestis on suhteliselt marginaalne."

Riigikontrolli septembris esitatud auditi järgi on olukord ravimiturul põlistanud kahe suurema hulgimüüja Tamro ja Magnumi ülemvõimu, kelle mõjusfääris on üle 80 protsendi apteekidest.