Tamsalu Veskite peaveterinaararst Tiina Roonet ütles Virumaa Teatajale, et kolmapäeva hommikul kell 6 said kanad taas süüa. “Nüüd on nad rahulikud,” märkis arst.

Rooneti sõnul on kanad harjunud kindlal kellaajal sööma ja kui sööta ei ole, siis läheb lind stressi. “Alguses vaatasid nad lihtsalt tühja transpordilinti,” jätkas Roonet. Hiljem muutusid rahutuks, jõid rohkem vett, kaagutasid ärevalt. Näljane kana hakkab lõpuks mune või naabrit nokkima. “Õnneks nii kaugele asi ei läinud,” sõnas Roonet.

Seaduse järgi läks Tamsalu Veskite majandustegevus maakohtu määratud ajutise pankrotihalduri Urmas Ustavi kätte, kelle nõusolekuta ei tohi ettevõttes midagi võõrandada ega osta. Ustavi andmetel tulid esimesed söödakoormad üleeile hilisõhtul ja sellele järgneval ööl. Kokku saab Tamsalu külje all Sääsel asuv linnukasvatus 46 tonni sööta, millest jätkub neljapäevani, s.o tänaseni.

Edasine sõltub ajutise pankrotihalduri sõnul läbirääkimistest võlausaldajate, kohaliku omavalitsuse ja võimalike operaatorfirmade vahel, nagu seda oli kuni 31. maini osaühing Viru Muna.

Nüüd kanadele sööta tarninud Viru Muna tegevdirektor Heiki Paarop ütles, et Tamsalu vald andis söödale oma garantii. Paaropi kinnitusel on Viru Muna valmis lindudega tegelemist jätkama, kuid selle eelduseks on firmat rahuldav leping.

Tamsalu Veskite pankrotimenetluse algatamiseks tegi läinud nädala lõpus Lääne-Viru maakohtule avalduse kaks firmat: AS Kesko Agro Eesti ja OÜ Estgrain. Sellele järgnes reedel kohtu eelistung, kus võlausaldajad ja võlgnik esitasid oma argumendid.

Selle nädala teisipäeval otsustas maakohus kohtunik Maido Rootsi eesistumisel alustada Tamsalu Veskite pankrotimenetlust ja määras ajutise pankrotihalduri.