Tamsar ütles, et tänane valitsus on teinud strateegilise vea ning on lasknud olulised küsimused defineerida teistel. Need oleks justkui pagulased ja samasooliste kooselu. Tegelikult on aga meie peamine mure rahvastiku vähenemine.

Nii võttis ta ette kolm enesepettust mis selle teemaga seonduvad.

„Esimene on see, et probleem laheneb ise. Aga meenutame koolimatemaatikat ning tüüpilist basseini täitmise ülesannet. 25 aastaga kaotame me 120 000 maksumaksjat. See voolab basseinist välja. Peame niisiis äravoolukraani kinni keerama ja avama teisi kraane," alustas Tamsar.

Ta tõi kraanidena välja tööhõivereformi, mille kaudu on lootus tööturule saada lisaks 10 000 inimest. Pensioniea tõstmine toob turule 10 000 kuni 20 000 inimest. Riigireform võiks sellele lisada 20 000 inimest. Saame niisiis juurde 50 000 inimest, mis on alla poole vajadusest.

„Keerame äravoolu kinni? Petame ennast seda lootes. Me ei ole maailmas üksi. Euroopa Liit kaotab 25 aastaga 45 miljonit maksumaksjat. Käib talendisõda. Konkurents aina kasvab. Seda äravoolu ei saa me kinni keerata. Seda ei saa kindlasti ka valitsuse süüks ajada," ütles Tamsar.

Teine enesepettus

Teine enesepettus on see, et nõuame tööandjatelt infot, milliseid töötajaid teil vaja on. Seda teatakse heal juhul aasta või kolm aastat ette. Maailm on nimelt väga kiires muutumises.

„2006. aastal kirjutas Äripäev, et nõuded taksojuhtidele karmistuvad. 2015. aastal tegeleme jagamismajanduse küsimusega. Traditsiooniline taksoteenus on ohus. Me ei tea, millised muudatused tulevad. Need juhtuvad kiiremini kui arvata oskame. 2040. aastal ei olegi enam paljusid neid töökohti, mida täna näeme. Seega ei olegi oluline, keda täna tahetakse. Oluline on, keda on tulevikus vaja.

Kolmas enesepettus

Tamsare sõnul on Eesti valinud kaitsepositsiooni. Kopeerime oma poliitikat nende riikide pealt, kuhu sisserändajad tahavad minna. Meile väga ei taheta tulla. Me ütleme, et hoiame oma riigi oma laste heaks puhtana.

„Me arvame, et me teame, mida meie lapsed tahavad. Aga kas nad tahavad tulevikus üleval pidada kaht pensionäri. Kas meie lapsed soovivad nii kallist riiki üleval pidada? Kas ei või tekkida olukorda, kus nad otsustavad riigist üha enam ära minna. Olete te proovinud kiiresti joosta hoides samal ajal käsi näo ees. Sellest ei tule midagi välja. Et kiiresti joosta tuleb käsi kasutada. Ärge raisake aega pagulaste teemaga! Muutugem kaitsjatest kutsujateks."