Nädala põhitegijateks on nimekad ja kogenud asjatundjad Tansaaniast, Soomest ja õiglase kaubanduse süsteemi sünnimaalt Hollandist, teatab roheline liikumine.

Farmer John Kanjagaile Tansaaniast on Aafrika ühe vanima kohviühistu ekspordi juht. “Kaasaegne globaalne maailm eirab täielikult kõige vaesemaid kogukondi Aafrikas; õiglane kaubandus annab olulise võimaluse neile talunikele, kes maailmaturu konkurentsis suurfirmadega võistelda ei suuda,” selgitab Kanjagaile, kes esindab 60 000 kohvitalunikku Victoria järve läänekaldal.

John Kanjagaile külastab kolmapäeval riigikogu, et julgustada Riigikogu liikmeid Euroopa Parlamendi ja Põhjamaade rahvasaadikute eeskujul õiglast kohvi jooma. Samuti annab ta Avatud Eesti Fondile üle esimese õiglase kaubanduse sõbra tiitli, sest organisatsioon on juba aastaid innukas Fairtrade märgitoodete kasutaja.

Eesti päritolu ajakirjanik Erkki Toivanen on Soome õiglase kaubanduse heatahtesaadik, kes võtab tihti kodumaal sõna õiglase kaubanduse olulisusest vaesemate ühiskondade arengus. Suurbritannias elav ja arengumaades laialt ringi rännanud vanahärra eelistab praegusel talve-eelsel aastaajal juua õiglase kaubanduse teed, kuid on põhimõtteline Fairtrade märki kandva veini, puuviljade ja puuvillatoodete tarbija.

John Kanjagailet, Erkki Toivaneni ja Hollandi õiglase kaubanduse süsteemi edendajaid on võimalik kuulata neljapäeval, 15. novembril ettevõtjate õiglasel hommikukohvil Kaubandus-Tööstuskojas. Kanjagaile avab kolmapäeval Audentese ülikoolis fotonäituse “Kohvi hind” ning räägib Euroopa Liidu infokeskuses Maailmajuttude sarja vestlusõhtul Aafrikast ja õiglasest kaubandusest.