Hinnanguliselt on Euroopasse tulnud ligi 4 miljonit süürlast ja seda vaid viimaste kuude jooksul. Nad otsivad turvalist keskkonda. Sellele humanitaarkriisile ei tundu olevat ei lõppu ega lahendust. Saguib Sawiris arvab teisiti.

Mees on veelgi lähemal oma idee teostamisele - osta saar ja lasta pagulastel sinna ehitada oma riigi. Kusjuures tegemist oleks iseseisva riigiga. Telekomimiljardär on teinud ühe Kreeka saare ostmiseks pakkumise. Ta ütles CNN-ile, et ehitab sinna väikese sadama ja palkab need samad pagulased ehitama iseenda kodusid, koole, haiglaid, hotelle ja isegi ülikooli. Ta usub, et palkab 200 000 pagulast.

Sawaris on juba leidnud ka teise saare, mille samuti samal eesmärgil osta tahab.

Kreekal on 1200 saart ning vaid 300 neist on inimasustus. Sawarise hinnangul kulub projekti alustamiseks 100 miljonit dollarit.

Mees plaanib luua aktsiaseltsi, mil algkapitali 100 miljoni dollari eest. Kes iganes investeerib, sellest saab saare partner.

2015. aasta algusest on Kreekasse tulnud 396 500 pagulast, 70% neist pärit Süüriast. 2014. aastal oli see number vaid 43 500.

Tegemist ei ole vaid ekstsentrilise rikkuri hullumeelse plaaniga. ÜRO põgenike ülemkomissar on näidanud üles suurt huvi Sawirisega koostöö tegemiseks.

Naguib Sawiris on oma varanduse teeninud Orascom TMT tegevjuhina. See ettevõte on mitme Lähi-Ida ja Aafrika riigi ning Korea üks suuremaid mobiilioperaatoreid. Ta omab Egiptuses ka telekanalit. Mehe varanduse väärtuseks hinnatakse 2,9 miljardit dollarit.

See, mida mehel ja teistel võimalikel investoritel sellest plaanist tulevikus võita on, ei ole veel päris selge. Või on ta tõesti suur heategija?