Riigikohus ei vaidlustanud rahandusministeeriumi avalike suhete nõuniku Annika Loigu sõnul mitte palgaandmete avalikustamise nõuet, vaid seda, kus ja mil viisil tuleb andmed avaldada.

Samuti oli kohus nõus palga avalikustamise nõude vaidlustanud lennufirmaga Estonian Air selles osas, et riigi vähemusosalusega firmad ei pea neid andmeid avaldama. See säte on praeguseks ka korruptsioonivastasesse seadusesse sisse viidud.

Kuigi rahandusministri määrus, mis varasematel aastatel nõudis palgaandmete avalikustamist, ei kehti praegu, võiksid kõik tippametnikud hea tava kohaselt oma andmed siiski avalikustada, märkis Loigu.

Praegu on veel riigikogus vastu võtmata korruptsioonivastase seaduse muudatus, mis puudutab ametiisikute palgaandmete avalikustamist reguleerivaid sätteid.

Üks muudatus on Loigu sõnul edaspidi see, et avalikustamine puudutab riigi äriühingute puhul vaid selliseid, kus riigil on enam kui 50-protsendiline osalus. Seetõttu kaob selline nõue ära suurematel firmadel, näiteks Estonian Airil, Eesti Telekomil ja Eesti Raudteel.

Tänavu on mõni riigile kuuluv firma seaduse senist mõtet järginud ega hoidu oma juhtide palga avalikustamisest - nii on näiteks kodulehel vastavad andmed esitanud Riigimetsa Majandamise Keskus ning teisipäeva jooksul on lubanud seda teha ka Eesti Energia.

Seevastu Lennuliiklusteeninduse AS-i finantsjuht Marko Otsing ütles BNS-ile, et ettevõte ei avalikusta tänavu juhtkonna palgaandmeid, kuna ettevõte peab õigusakte täitma ja õigusakt ei nõua avalikustamist.

Tallinna Sadama turundusdirektor Erik Sakkov ütles BNS-ile, et Tallinna Sadam ei ole andmete avalikustamise vastu ning võib seda teha juhul, kui sellise korralduse annab omanik ehk riik, mida Tallinna Sadama puhul esindab majandusminister Liina Tõnisson. Sakkov märkis, et samas poleks sadama andmete puhul esitada midagi uut, kuna juhtkond töötab töölepingute alusel ja palganumbrid on juba mitu aastat teada.

Eesti Posti pressiesindaja sõnul on majanduslike huvide deklaratsioonide täitmisega aega aprilli lõpuni ning selleks ajaks need ka valmivad ja esitatakse majandusministeeriumile.

Ministeeriumidest on teisipäeva keskpäeva seisuga tippametnike eelmise aasta palgaandmed oma kodulehele välja pannud vaid rahandus-, majandus- ja kommunikatsiooni- ning sotsiaalministeerium.

Korruptsioonivastase seaduse eelnõu kohaselt tuleks tööandjal palgaandmed avalikustada asutuse veebilehel iga aasta 1. aprilliks. Palgaandmed peavad olema kättesaadavad vähemalt ühe aasta jooksul pärast andmete avalikustamist.

Võrreldes seni kehtinud olukorraga, peavad peale notarite ja kohtutäiturite ka pankrotihaldurid esitama oma palgaandmed 25. märtsiks justiitsministeeriumile, kes koondab need ja tagab nende avalikustamise.

Kuna sel aastal ei jõustunud seadusemuudatus enne 1. aprilli, siis ei saa tänavu seaduseelnõus sätestatud tingimusi veel nõuda.