Tänu soodsale liisingule ja Motorexi järelmõjule osteti aprillis uusi sõiduautosid ligi kolmandiku võrra rohkem kui aasta tagasi. Autokaupmehed ennustavad, et tänavu võib tulla esmakordselt stabiilne kerge tõusuga müügiaasta, mis võib aasta kokkuvõttes lüüa üle-eelmi-se aasta müügirekordi.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete liidu andmetel lisandus Eesti teedele aprillis 919 uut sõiduautot, millele lisaks müüsid autofirmad riigist välja 47 autot. Märtsiga võrreldes autode müük küll vähenes üle kaheküm-ne sõiduki võrra, kuid autokaupmeeste hinnangul näitab see turu stabiilsust.

"Turu stabiilsus on tervitatav," ütles Volkswageni esindaja Saksa Auto müügijuht Andrus Prants. Tema sõnul on liisinguga kõik hästi ning automüük liigub ühtlases tempos edasi.

Prantsi sõnul on soodsad liisingutingimused andnud automüügile tugeva tõuke. "Esiteks on liisingut lihtne saada, intressid on keskmiselt 9-11 protsenti ning kohustuslik sissemakse ei ületa 10 protsenti," selgitas ta.

Aasta keskmine tuleb 900 autot kuus

Prantsi sõnul ei tohiks tänavu autokaubanduses kardinaalseid üles-alla hüppeid toimuda. "Suvel ostetakse autosid tõenäoliselt vähem, kuid tänavu võib esmakordselt tulla stabiilne müügi-aasta, mil kuus müüakse keskmiselt 900 uut sõiduautot," ennustas Prants.

Mazda esindaja AS Vilojetti müügijuhi Heikki Laidma sõnul aitas aprilli müügile tublisti kaasa märtsis toimunud autonäitus Motorex. Laidma sõnul müüdi 80 Mazdast umbes kolmandik Motorexilt saadud klientidele. Tema hinnangul aitas Motorex ka teiste autofirmade müügile kaasa.

Eelmisel kuul vähenes aga neli korda autode eksport, sest senine ekspordiliider, Peugeot esindaja Kommest Auto müüs aprillis piiri taha vaid seitse autot. Viimase poole aasta jooksul on Kommest Auto eksportinud iga kuu üle saja Peugeot.

Aprilli ostetumad autod olid väikekesklassi Volkswagen Golf ja Bora, keskklassiauto Toyota Avensis ning väikemahtuniversaal Opel Zafira. Seitsmekohaline Zafira on esimene mahtuniversaal, mis on läbi aegade tõusnud kolme enimmüüdud auto hulka. Opeli esindaja Ascar Tallinna juhatuse esimehe Tõnis Plaani sõnul aitas müügile kaasa tõhus reklaamikampaania. Kolmekümne seitsmest müüdud Zafirast ostis kümme Linnatakso.

Aprillis läksid hästi kaubaks kallid luksusautod, mida osteti kokku 15. Läinud kuul osteti seega rohkem luksusautosid kui eelnenud kolmel kuul kokku.

S-klassi Mercedese järjekord mitu kuud

Mercedes-Benz Eesti Autokeskuse sõiduautode müügipealiku Toomas Kreegi sõ-nul on neil kliente rohkem, kui on autosid saada. "Me võiksime müüa kallist S-klassi Mercedest mitu korda rohkem, kui seda praegu teeme, kuid paraku on maailmas selle esindusauto järele nii suur nõudlus, et tehas ei jõua tellimusi täita," tõdes Kreek. Äsja müügile jõudnud uue C-klassi Mercedese järele on Eestis juba üle 30 ostusoovi ning auto kättesaamiseks on juba mitme kuu pikkused järjekorrad.

Laidma sõnul tekitab tänavu autoturul stabiilsust kolm aastat tagasi liisinguga ostetud autode ümbervahetamine. "Sellega on meil aastaringselt klientuur tagatud," tõdes ta. Inimestel, kellel on esmakordselt alles tänavu tekkinud võimalused osta uus sõiduvahend, saavad valida, kas osta uus või paar aastat vana sõiduk.

Selle aasta esimese nelja kuuga on autofirmad müünud Eestisse 3072 uut sõiduautot ning eksportinud neid välismaale 605. Eelmise aastaga võrreldes on müüdud kokku ligi tuhat autot rohkem.

Uute autode TOP5 aprillis

4 kuud

märts

VÄIKEAUTOD

385

105

Peugeot 206

28

Seat Ibiza/Cordoba

18

Shkoda Felicia

17

Nissan Micra

13

Volkswagen Polo

12

VÄIKE-

KESKAUTOD

1155

357

Volkswagen Golf/Bora

43

Daewoo Lanos

36

Ford Focus

31

Mazda 323

30

Nissan Almera

30

KESKAUTOD

609

180

Toyota Avensis

39

Mazda 626

29

Peugeot 406

22

Seat Toledo

15

Volkswagen Passat

12

SUUR-

KESKAUTOD

195

63

Volvo S80/V70

18

Mercedes-Benz E-klass

9

Audi A6/S6

9

Saab 9-5

4

Nissan Maxima QX

4

Hyundai Sonata/XG30

4

MAASTURID,

AEGLUSTIGA

259

54

Nissan Patrol/Terrano II

12

Suzuki Grand Vitara/Jimny

9

Mitsubishi Pajero

8

Toyota LandCruiser

7

Jeep Grand Cherokee/Wrangler

6

MAHT-

UNIVERSAALID

296

108

Opel Zafira

37

Mazda Premacy/MPV

20

Renault Scenic/Espace

13

Citroën Picasso/Evasion

12

Honda Shuttle

9

MAASTURID,

AEGLUSTITA

146

37

Honda CR-V/HR-V

33

Land Rover Freelander

3

Toyota RAV4

1

LUKSUSAUTOD

27

15

Chrysler 300M

5

Audi A8

4

Mercedes-Benz S-klass

3

Honda Legend

2

BMW 7-seeria

1