Hiljuti Iraagis viibinud Eesti Päevalehe ajakirjanik Ivar Soopan ostis Philip Morrist ja Marlborot Jordaaniast ja Iraagist. “No ikka öö ja päev võrreldes sellega, mis meil siin müügil on,” ütles ta. “Erinev lõhn, kui pakist nuusutad, põlemislõhn samuti täiesti erinev.”

Ivari sõnul ostis ta Jordaaniast Philip Morrise Šveitsi tehase toodangut ning Iraagist USA toodangut.

Tallinlase Steni sõnul maitseb Lääne-Euroopast ostetud Marlboro paremini kui Eestist ostetud, seetõttu eelistab ta Eestist osta teiste suitsufirmade toodangut. Enamik Eestis müüdavatest Philip Morrise sigarettidest tuleb Philip Morris Internationali Leedu Klaipeda tehasest. See võibki Steni sõnul olla põhjus, miks siin müüdav toodang kehvema kvaliteediga on. “Võib-olla peetakse meid teisejärgulisteks, mistõttu siia ei olegi vaja paremat kraami müügile tuua,” ütles ta.

Stenile tõi tuttav USA-st Marlborot, mis maitses samuti paremini kui Eestis müüdav.

Tallinlase Kalle sõnul on suur vahe, kas tõmmata originaalset Marlborot või nn Leedu oma. Tema sõnul on Leedu Marlborol enne süütamist veider ja harjumatu lõhn, see põleb ebaühtlaselt ja halvasti, sisaldab jämedaid tubakaosi, kas või varretükke, ja vähem lisaaineid (nagu näiteks peruu palsam, mesi vm maitseained) ning sel on odavamast materjalist ebaühtlasem filter.

Suurem tõrvasisaldus

Tallinlase Kaarli hinnangul on endise idaploki riikide jaoks suitsutehaste liinid teistmoodi seadistatud. “Meile pannakse vähem leherootsudest puhastatud tubakat sisse, tulles vastu n-ö tarbijate harjumustele,” ütles ta.

Kaarel meenutas, et kui Leedu tubakavabrik kunagi maha müüdi, siis räägiti avalikult, et siinsetel turgudel tuleb sodi edasi müüma hakata. Eestis müüdavates suitsudes on tema sõnul reeglina ka suurem tõrvasisaldus. “Ka Venemaal oli omal ajal sama lugu, näiteks Moskva Dukati tehases toodetud Belomorkanali paberossid olid hoopis paremad kui näiteks Jaroslavli tehase omad.”

Soome turistide hinnangul on Eestist mõtet Soome viia vaid alkoholi, kuna tubaka kvaliteet siinsetes poodides ei ole hea. Soomlased eelistavad suitsu osta tagasisõidul laevast, kuna seal müüakse teistsuguse päritoluga toodangut.

Philip Morris Eesti korporatiivsuhete juhi Kai Raamatu sõnul valmivad Philip Morrise sigaretid üle maailma täpselt samade kvaliteedistandardite järgi. Seda, kas ka Eesti turule jõudva toodangu tubakas jm komponendid samad on, ta reedel kommenteerida ei soovinud.

Eesti Päevalehele oli nõus olukorda selgitama Philip Morris Internationali pressiesindaja Marc Fritsch. Tema sõnul võivad Marlboro erinevused riigiti tekkida erisuguste kliendiootuste ning eri seaduste tõttu.

“Mõnes riigis on nikotiiniregulatsioon erinev, sellel on maitsele mõju. Mõnes riigis tahavad inimesed tugevamat maitset,” ütles Fritsch. Kangemaid sigarette müüaksenäiteks Venemaa, Türgi ja Hispaania turule.

Kvaliteet on sama

Tema sõnul ei saa Philip Morrise suitsude kvaliteeti Eestis kuidagi kehvemaks pidada. Philip Morris ostab tubakat üle maailma, näiteks Brasiiliast, Türgist, Kreekast või USA-st, ning vaheladude kaudu jõuab see tehastesse. Üks suur tubakaladu on firmal Saksamaal Bremenis, teine Hollandis Rotterdamis.

Kuigi ei saa päris täpselt öelda, kust on pärit tubakas, mis Eestis müüdavasse Marlborosse pannakse, on Fritschi sõnul Philip Morrises tööl spetsialistid, kelle ülesandeks on rahvusvaheliselt kokku ostetud tubaka kvaliteedi hindamine. “Me ostame tubakat oma tootmiseks, mitte Eesti, Läti või USA turu jaoks.” Klaipedast tulev Marlboro on Fritschi sõnul sama kvaliteetne kui ·veitsist tulev toodang. Tema sõnul on absurdne jutt, nagu ajapikku uue margi kvaliteet turul alaneks.

Philip Morris müüb Eesti turul sigarette Marlboro, Philip Morris, L&M, Bond Street, Next ning Red & White. Klaipeda tehas varustab toodanguga kogu Baltikumi. Vaid sigaretid Philip Morris on toodetud Šveitsis.

Tarbijakaitseamet nõutu

Tarbijakaitseametile ei ole sigarettide kvaliteedi pärast kaebusi tulnud.

“Ma kuulen selliseid jutte esimest korda,” ütles ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete juht Kristina Vaksmaa. Amet on tegelnud salasigarettide, sigarettide märgistuse ning reklaamiga.

Vaksmaa sõnul ei ole suurte ülamaailmsete ettevõtete puhul üllatus, et toodangut müüakse maadesse ja regioonidesse eri standardite alusel. Oluline on see, et Eestisse müüdav toodang oleks kvaliteetne.

Ka sotsiaalministeerium on võimetu tekkinud olukorra suhtes midagi ette võtma. Ministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialisti Andrus Lipandi sõnul on ta suitsetajatelt küll kuulnud, et Leedust tuleb kehvema kvaliteediga sigaretitoodang kui näiteks Inglismaalt, kuid olukorda ei saa muuta. “Kvaliteedinäitajad peavad olema niisugused, mida on võimalik kontrollida. Kui tehas annab näitajad, mis kehtivad ja on sertifitseeritud, siis on subjektiivseid arvamusi raske arvesse võtta,” ütles ta. EPL