Keskuse asutasid TTÜ ja kuus toiduainetööstuse ettevõtet.

Arenduskeskuse uurimistööl on kaks eesmärki. Esiteks töö, mille tulemusi saab Eesti toiduainetööstus kasutada tootmistehnoloogiate täiustamisel, et parandada toiduainete kvaliteeti, tervislikkust ja säilivust. Teine eesmärk on uute fermentatsioonitehnoloogiate arendus ning rakendus.

Biotehnoloogia funktsionaalsed lahendused toiduainetööstuses võimaldavad pakkuda erinevate toitumisharjumustega inimestele individuaalselt sobivaid tervistavaid tooteid. Uuringute tulemused on vajalikud ka põllumajandussaadusi töötlevatele ettevõtetele. Asja tarbijale arusaadavamaks tegemiseks toob arenduskeskuse juhatuse liige Urmas Sannik lihtsa näite: “Meie üks ülesanne on välja töötada toorpiima kvaliteedi analüüsimise kiire meetod, et leida iga piimatoote jaoks just kõige sobilikum piim. Praegu läheb osa piima tootmisprotsessis raisku, sest sellest ei saa toota mõnda nõutud kvaliteediga piimatoodet.”

Funktsionaalsetest toiduainetest rääkides toob Sannik esile, et kasulike bakterite sisaldust toiduaines reguleerides on võimalik vältida teatud toiduainete põhjustatavaid allergilisi reaktsioone.

Tooted aprilliks

Sannik lubab uusi tervistavaid tooteid tarbijale aprilliks. Teadlaste meeskond on koos, kuid praegu seatakse laborit sisse.

Esimeste poelettidele jõudvate toodetena nimetab Sannik uut tüüpi kohukesi ning küpsiseid. “Kindlasti võib järgmisel aastal oodata uudiseid ka juustu ja pärmi osas,” rääkis ta.

TFTAK-i keskusel tööd tulevikus jätkub, seda kinnitab ka keskuse ühe asutaja, Tallinna Piimatööstuse juht Kadi Lambot. “Peale tootearenduse on meile sellest keskusest kasu ka piima bakterioloogilise koostise uuringute projektis,” rääkis Lambot, kelle sõnul on neil teadusasutusega koostöö kohta näide olemas juba Helluse tootesarja turule toomisel möödunud aasta maist. Helluse tootesarja aitasid Tallinna Piimatööstusel välja töötada Tartu ülikooli teadlased.

Riik toetab arenduskeskust

•• Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ning TFTAK kirjutasid 27. oktoobril alla finantseerimislepingule, millega EAS toetab arenduskeskuse uurimistööde tegemist 5,3 miljoni krooniga.

•• TFTAK-i keskus asutati 15. juulil, kuid juhatuse liikme Urmas Sanniku sõnul on töö käinud juba vähemalt poolteist aastat, et tutvustada keskuse projekti ettevõtjatele.

•• “Peaaegu sama kaua on teadlased teinud eeltööd esitamaks finantseerimistaotlus EAS-ile,” märkis Sannik.

•• TFTAK-i asutasid kuus ettevõtet – Tallinna Piimatööstus,

Kalev, Kohuke ja Salutaguse Pärmitehas – ning Tallinna tehnikaülikool. Teaduslikku baasi ja seadmeid pakuvad Bioexpert AS ja AS Laserdiagnostik Instruments.

•• Assotsieerunud partneritena on kaasa löömas Valio ja Hollandi päritolu laboriseadmeid valmistav Applikon.