Finantskonsultandid soovitavad vältida laene tarbekaupade ostmiseks

analüütik

Eestis on tarbimislaenud kättesaadavad olnud alles viimased paar aastat. Suur laenubuum oli möödunud suvel, alates sügisest on tarbimislaenude saamine taas raskemaks muutunud.

Kuigi nii mitmedki autod, telerid ja muud kestuskaubad jäävad nüüd ostmata, tuleb see eestlaste finantsseisundile üksnes kasuks. Finantsnõustajad üle kogu maailma soovitavad tarbimislaenude kasutamisega olla väga mõõdukad või veel parem neid üldse mitte võtta, sest tarbekaubad kaotavad ajaga oma väärtuse.

Oma laenukoorma hindamiseks jagage oma võlad kahte gruppi: headeks laenudeks ja halbadeks laenudeks.

Head laenud on need, mis on läinud eluaseme ostuks, hariduse omandamiseks, äri edendamiseks ja muude väärtust säilitavate või kasvava väärtusega asjade soetamiseks. Pahad laenud on läinud väärtust kaotavate varade – tarbekaupade, auto, puhkuse jms – ostuks. Ärge unustage krediitkaarte, kui mõni neist pidevalt miinuses seisab – ka see on võlg ja väga tõenäoliselt paha võlg.

Järgmiseks leidke, kui palju raha kulub teil kuus (või kvartalis või aastas, kui nii on arvestust parem pidada) halbade laenude ja nende intresside tasumiseks. Seejärel jagage see summa vastava perioodi (kuu, kvartali või aasta) sissetulekuga.

Hinnangu oma võlakoorma suurusele leiate järgmisest tabelist. Võlakoorma pärast ei pea te muretsema, kui see on alla kümne protsendi sissetulekust. 20 protsendist suurem võlakoorem viitab sellele, et olete ennast võlgadega üle koormanud – vähimagi ebaõnne korral võib teie võlakoorem hakata lumepallina kasvama ning teist saab pankade ja liisingufirmade sõltlane, kes rügab aastaid üksnes laenude tagasimaksmise nimel (veel hullem, kui olete laenu võtnud inimestelt, kes võivad teile kuuli kerre saata, kui tagasimaksmisega probleeme tekib).

Tarbimislaenud pole naljaasi – Ameerikas, kus neid juba pikemat aega pakutakse, on loodud koguni Anonüümsete Alkohoolikute põhimõttel töötav organisatsioon Debtors Anonymous ehk Anonüümsed Võlgnikud, mis aitab võlasõltuvusse sattunud inimestel murda psühholoogilist sõltuvust laenamisest.