Hansapanga krediitkaartide ja tagatiseta laenutoodete juhi Piret Pauluse sõnul on Hansapank tagatiseta väikelaene väljastanud mõne protsendipunkti võrra vähem kui eelmisel aastal ja seega on näha väikest kvaliteedimuutust, ütles ta Päevaleht Online’ile.

“Oma kohustuste täitmisega on raskusi just nendel klientidel, kellel puudub stabiilne töökoht või on tegemist ametiga, mida mõjutab üldine makrokeskkonna muutumine,” ütles Paulus ja tõi näiteks ehitussektori, kus on toimunud märgatav rahunemine ja osad kliendid on laenulepingu sõlmimise ajal olemas olnud sissetulekud kaotanud.

Sampo Panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe sõnul on samuti uute lepingute sõlmimine vähenenud ja oluliselt ei ole suurenenud ka juba väljastatud järelmaksulimiidi kasutamine.

“SEB-s on väikelaenude trend stabiilselt kasvav ning seda ei ole mõjutanud ka eluasemelaenude nõudluse vähenemine,” ütles SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ja lisas, et klientide maksekäitumises on näha vaid mõningast võlgnevuse taseme tõusu.

Põhjus, miks väikelaenude võtmine ei vähene, peitub Vohu arvates selles, et nendega finantseeritakse pigem kaalutud ostuotsuseid, mitte niivõrd igapäevast tarbimist.

“Näeme nõudluse jätkumist, sagedasti võtavad kliendid pärast ühe laenu lõpptähtaja saabumist järgmise sihi, mille kiiremaks saavutamiseks pangalaenu tuge kasutatakse,” lisas Vohu.