Eile jõudis Indiast Mumbaist tagasi intelligentse hoone lahendusi välja töötava firma Yoga juhatuse liige Priit Vimberg, kaasas vähemalt 3,6 miljoni kroonine leping esimese „targa maja” rajamiseks väljaspool Eestit.

„Jah, sõlmisime seal ühe lepingu, kuid riburada pidi tuleb neid rohkem. Lähema kuue kuu jooksul lähevad Indiasse nelja maja jaoks valminud süsteemid,” rääkis Vimberg entusiastlikult. Hooned ehitatakse tellija juures kohapeal, Eestist saadetakse sinna elektroonilised seadmed, mis siis majadesse paigaldatakse.

„Praegu lähevad eramajad, aga tulemas on ka kontorihooned,” lisas firmajuht, öeldes, et lahendus sobib igasugustele hoonetele, ka erivajadustega kohtadesse, näiteks haiglatesse või lennujaamadesse.

Sihikul Silicon Valley

Araabia Ühendemiraatides Dubais ja Abu Dhabis räägib ettevõte praegu läbi suur­aren­dajatega. Esimeses on jutuks olnud tulevikulinna Masdar City ehk kuuele ruutkilomeetrile kerkiva nullini viidud CO2 emissiooniga linna varustamine.

Samuti vaatab firma USA poole, pidades kõnelusi maailma tehnoloogiakeskuse Räni­oru linna San Josega. „Sõlmime sealse linnavalitsusega kahe nädala jooksul koostööprotokolli, mille järgi tuleb ühe kuu jooksul süsteem ühte hoonesse panna. Kui kõik õnnestub, siis projekt laieneb,” ütles Vimberg ja lisas, et San Josel on eesmärk 2022. aastaks muuta energiasäästlikuks 5 miljonit ruutmeetrit linnaasutuste pinda.

Et tellimusi 15 töötajaga firmal jagub, on avamisel nii Ameerika kui ka India kontor. Kummaski hakkab esialgu tööle üks inimene.

Seni on „targa maja” kontseptsiooni Eestis kasutatud ühes eramajas Pirital ja Tammsaare Ärikeskuses. „Innovaatiliste süsteemide puhul tuleb nende sissetöötamisperioodi ajal kannatust varuda. Pean siiski ütlema, et Yoga meeskond on väga professionaalne, küsimused said kiiresti lahendatud ja täna töötab süsteem ärikeskuses väga hästi,” ütles hoone omaniku Kaamos Kinnisvara tegevjuht Priit Uustulnd.

EAS aitab süsteemi arendada

Ideaalprojekt: hea toode

välisturgudele

•• EAS otsustas reedel Yoga OÜ-le anda 5,3 miljonit krooni arendustoetust.

•• „Toetus on tootearenduse jaoks,” sõnas ettevõtte juhatuse liige Priit Vimberg. „Septembri alguses jõudsime töödega nii kaugele, et julgeme süsteemi ka väljapoole Eestit viia.”

•• EAS-i innovatsioonidivisjoni direktor Ilmar Pralla ütles, et toetus on eraldatud toote mass­tootmiskõlblikuks muutmiseks. „Neil on väga tugev müügimeeskond ja ambitsioonikas töö välisturgudel käib. See on just selline toode, mida otsisime: suhteliselt suure lisandväärtusega ja ekspordile suunatud,” lausus Tralla.