"Paberivabale asjaajamisele üleminekuprojekt on takerdunud sellepärast, et siseministeeriumi soov pakkuda omavalitsustele tulevikukindlat ja fikseeritud hinnaga lahendust põrkus praegu turul tegutsevate ettevõtete huvidega," ütles Kiisler eile riigikogus arupärimisele vastates, vahendab aripaev.ee.

Nimelt tundsid arupärijad huvi, miks ei ole siseministeerium suutnud poolteise aasta jooksul korraldada lihtsat tarkvarahanget, millega aidata kaasa 38 Eesti omavalitsuse üleminekule paberivabale asjaajamisele.

ELi struktuurifondidest 4,6 miljoni krooniga rahastatava projekti lõpule viimiseks oli siseministeerium välja kuulutanud juba kolmanda hanke. Ka selle tingimustele vastas Eestis konkurentide hinnangul vaid Webmedia. Just seetõttu vaidlustas hanke tingimused praegu enam kui sajale omavalitsustele dokumendihalduse tarkvara pakkuv Interinx OÜ.

"See oli ääretult ebaprofessionaalselt korraldatud hange," kommenteeris vaidlustamise põhjuseid ja hanke läbiviimist ettevõtte juht ja üks omanikest Ingmar Pappel. Tema sõnul on ministeeriumi ja regionaalministri roll selles, et nad aitaksid omavalitsusi üleminekul digitaalsele asjaajamisele. "Ja selles rollis on regionaalministri seltskond täiesti läbi kukkunud. See on see, mis meele kurvaks teeb," ütles Pappel.

Webmedia juht Taavi Kotka möönis, et nad otsustasid loobuda konkurentide poolt kõlanud kahtluste tõttu, mille kohaselt ministeerium just nende käest dokumenditarkvara hankimist soosib. Ta lisas, et eelisseisundis nad hankel ei olnud, kuna vabavaralist lahendust võisid pakkuda ka teised.