„Ei, me ei koonda,” lükkas tarkvaraarendaja Playtech kommunikatsioonijuht Martin Leiger ümber jutu, nagu oleks firmast mitukümmend inimest koondatud. Playtechi Eesti juht Juha Olavi Korhonen lisas siiski: „Ettevõte on aegade jooksul läbi viinud struktuurimuudatusi, et oma tegevust maksimaalselt efektiivsena hoida, ja seoses sellega oleme viimasel ajal ka üksikuid kohti koondanud.” Korhoneni sõnul on see aga pidev protsess ega ole viimasel ajal hoogustunud.

Playtech on online-mängude tarkvara arendav firma, kellel on Eestis palgal üle 400 inimese. Korhoneni sõnul otsib firma ka praegu uusi töötajaid. Tänu majanduslangusele on heade kandidaatide arv kasvanud ning Playtechil lihtsam kohti täita.

Suurem vabadus valida

Skype Eesti tegevjuhi Sten Tamkivi (Eestis on Skype’il veidi üle 300 töötaja) sõnul on  olukord tarkvaraarendusega seotud tööjõuturul muutunud mõnevõrra lahedamaks. „Tipud liiguvad ikka nii, nagu nad alati on liikunud – nemad kasutavad rohkem oma isiklikku suhtlusvõrgustikku ja nõuavad ka isiklikumat lähenemist,” ütles Tamkivi. „Kuid mujal on näha, et inimesi on saadaval mõnevõrra rohkem. Näiteks Skype’i tööpakkumiskuulutustele – meil on Eestis praegugi avatud 19 kohta – tuleb nüüd rohkem vastuseid kui varasematel aegadel.”

Samuti on Tamkivi sõnul näha, et väikeste tarkvarafirmade juhid kandideerivad Skype’i projektijuhi või analüütiku kohale. Inimesed on muutunud vähenõudlikumaks, kandideerivad näiteks mitmele kohale korraga, selle asemel et ühte kindlat taga ajada.

Eesti kolmanda suure tarkvaraarendaja Webmedia juht Taavi Kotka ütles, et keegi siin inimesi koondama ilmselt ei hakka. „Loomulikult on majanduslangusel ka tarkvarasektorile oma mõju, kui aga vaadata arve, siis see sektor kasvab ka praegu,” nentis Kotka. Webmedias töötab Eestis praegu 225 inimest, kuid lähiajal töötajate arv suureneb. Tõsi, olukord tarkvaraarenduse tööjõu turul on ka Webmedia kogemuse põhjal muutunud lahedamaks kui paar aastat tagasi. Ja see loob Kotka sõnul võimalusi optimeerimiseks ja töö efektiivsemaks muutmiseks. „Kaks aastat tagasi oli meil ju nagu ehituses. Turult võeti inimesi, kust vähegi võimalik,” kirjeldas Kotka. „Nüüd on õnneks valik suurem. Inimesi liigub rohkem. Ja tõepoolest, saad töötajaid vahetada, muuta meeskonda paremaks. Terad eraldatakse sõkaldest.”