"Kui nüüd väidetakse, et rahastamismudel motiveerib töötajaid käima ka haigena tööl, siis varem – kui kõik haiguspäevad hüvitati ja haiguslehte oli suhteliselt lihtne saada – kurtsid ettevõtjad, et haiguslehti kirjutatakse välja liiga kergekäeliselt. Haigekassa eelarvele oli põhjendamatute haiguslehetede väljakirjutamine suureks koormaks," lausus Kriis.

"Tööandja vastutab seadusega tööohutuse ja töökeskkonna eest, kuid oma tervisest lähtuvad valikud – näiteks kas tulla tüsistustega riskides nohu ja palavikuga tööle – teeb töötaja omal vastutusel."

Normaalselt toimiva töösuhte korral võivad pooled Kriisi sõnul kokku leppida, et tööandja hüvitab töötajale ka kolm esimest haiguspäeva, saades näiteks vastu õiguse vajadusel tema tervist kontrollida.

"Tööandjate huvi on hinnata, mil määral on haigestunud töötaja töövõime säilinud. Isegi kui töötaja on vaatamata oma terviseprobleemile võimeline ja motiveeritud töösse panustama, siis kehtiv seadus sellist lahendust ette ei näe. Seadus võiks siinkohal olla paindlikum," lausus Kriis.