Eile ilmusid teated esimesest kevadekuulutajast - Tallinnasse jõudis hooaja esimene kruiisilaev. Kui palju turiste te käesolevaks aastaks ennustate?

Kruiisituristide arvu ennustamine ei ole sedavõrd keerukas, kuna laevade saabumised ja reisijate hulk käesolevaks aastaks on teada. Jääb vaid pingutada, et kõik, kes laevaga Tallinna jõuavad, läheksid ka meie kauni linnaga tutvuma.

Ja veelgi olulisem – lahkuksid siit meeldivate mäelestustega ja sooviks kindlasti Eestisse tagasi tulla. Siin on hea meel tõdeda, et Tallinna Sadam on lisaks reisijate leidmisega pingutamas ka selle nimel, et inimesed avastaksid Eesti laiemalt.

Nende turistide arv, kes aga tänavu Eestit külastavad ja siin ka majutuvad võiks kasvada tsirka viis protsenti.

Arvestades, et Tallinn oli eelmisel aastal kultuuripealinn, siis milline on selle mõju tänavusele aastale?

Kultuuripealinna aasta oli turismi vaatenurgast äärmiselt oluline. Samas ei saa selle mõju mõõta peamiselt vaid turistide arvus. Küll aga pakkus kultuuripealinn lisaks rikkalikule programmile väga palju rahvusvahelist meediakajastust. Just tänu sellele usun, et Eesti sai juurde tuntust, mis tekitas inimestel huvi Eesti vastu tervikuna ja soovi meid ka tulevikus külastada.

Turistide arvu mõjuriteks on suuremal määral siiski Euroopa majanduskeskkond tervikuna, ühenduste arv, huvitavad turismiatraktsioonid jne, jne. Selles valguses näen ka tänavuse aasta võimalikke tulemusi väga positiivselt. Seda isegi olukorras, kus olime möödunud aastal üks suurima turistide arvu kasvuga riik Euroopas.

Millised on selle aasta või suve turismimagnetid teie hinnangul?

Eesti suurimaks turismimagnetiks on ja jääb Tallinn oma vanalinnaga. Hea meel on aga tõdeda, et üha enam leitakse teed ka vanalinnast eemale - Rocca al Mare, Kadriorg jne.

Kindlasti saab järgmistel aastatel olema uueks hitiks nii avatud teletorn kui ka peagi Eesti Meremuuseumi poolt avatav Lennusadam. Olulised on jätkuvalt ka üle Eesti toimuvad erinevad kultuuriüritused.

Milliseid uusi turismiobjekte on Eesti aastaga juurde saanud ning on ehk nende seas neidki, mida soovitate kodumaal ringisõitjatele?

Lisaks siis Lennusadamale ja Meremuuseumile usun, et sellel suvel oleks taaskord põhjust läbi mõelda, et kas viimastel aastatel avatud atraktsioone on juba jõutud külastada. Näiteks - äsja renoveeritud Alatskivi lossi, Tartu Antoniuse Gildi, Ahhaa Keskust, Avinurme puutöökodasid, Eesti maanteemuuseumi, Piusa külastuskeskust, NUKU muuseumi, Kiek in de Köki bastionikäigud, Laitse ralliparki jne.

Loodame, et järgmisel aastal valmib Lottemaa. Kui suurt mõju sellelt eesti turismile ootate või on sellest veel vara rääkida?

Pingutame kõik selle nimel, et Lottemaa saaks võimalikult varakult avatud. Hetkel veel siiski tööd selle nimel käivad ja tulemusi oleks liiga vara ennustada.

Kui me aga sellesse projekti ei usuks, siis ju ka ei pingutaks. Kindlasti saab see olema mitte vaid Pärnumaa, vaid kogu Eesti jaoks äärmiselt oluline objekt. See saab kindlasti olema ka atraktsioon, mis aja jooksul üha kasvab ja täieneb.

Kui me täna teame sedalaadi atraktsioonide positiivset mõju hinnata oma naabrite juurest, siis meie Lottemaal ei pea tulevikus tundma ennast väikevennana. Pigem vastupidi.