Senini ehitusäris tegutseva Andres Kogeriga tutvus Sumberg Pärnu 2. keskkoolis. 1981. aastal asus Sumberg õppima TPI majandusteaduskonda ning pärast lõpetamist tööle Viljandi KEK-i pearaamatupidajana.

Viljandist lahkus Sumberg 1991. aastal ning järgmisel aastal, kui võeti vastu aktsiaseltside põhimäärus, saigi koos koolivend Kogeriga ehitusettevõte Koger & Sumberg loodud.

Firma esimene töö oli Peoleo motell, mille ehitamiseks aitas kvaliteetseid materjale hankida Välis-Eesti vanahärra Lembit Soots. Firma algkapital oli 11 000 rubla.

Tõuke andis Hansapanga peahoone

Tõelise arengutõuke andis firmale Hansapanga Liivalaia tänava peahoone ehitamine 1990ndate alguses. Sumbergil oli ettevõttes pearaamatupidaja-finantsjuhi roll, Koger oli ehitusinsener.

1991. aasta sügiseks oli Sumberg ehitusettevõtte juhtimisest taandunud. Pärast õpinguid ja hotellipraktikat USA-s asus ta tööle arendusdirektorina Olümpia hotellis. “Mulle tundus asi huvitav. Olümpia oli tol ajal kehvas seisus ja seal oli võimalus midagi ära teha,” rääkis Sumberg. Tolleaegseteks märksõnadeks turisminduses olid vene turistid ning nõukogude hotellimonopol Inturist koos viletsas seisus hotellidega.

Olümpia ehitati 1980. aasta olümpiamängudeks, kuid 1990. aastaks ei olnud hotelli veel kordagi uuendatud, kuna see vajas valuutat, mida polnud lihtne saada.

Sumbergi osalus Koger & Sumbergis säilis veel kuus aastat pärast tema hotellindusse siirdumist. 1997. aastal, kui tegemist oli suuruselt kolmanda ehitusettevõttega Eestis, liituti suuruselt viienda ehitusettevõttega FCM. Sündis FKSM, mille üks osanikke oli ka Sumberg.

“Alustasime suhtumise muutmisest, koolitamisest ja õigete inimeste valikust. Algusest peale saime aru, et see on palju tähtsam kui toolid ja lauad,” rääkis ta.

##Samal ajal algas hotellide erastamine, millest Sumbergi ja Andres Liinati investeerimisfirma Inn Grupp ei saanud kõrvale jääda. Koos Mercury Asset Managementi ning Baltic Republics Fondiga osaleti Olümpia operaatorfirma erastamises. 1997. aastaks oli kahemehefirma Inn Grupp juba seotud hotellide Olümpia, Centrali ning Strandiga, lisaks oli sõlmitud renoveeritud Park Hotelli juhtimisleping.

“Meie oskusteabe järele oli nõudlus, mistõttu tegutsesime ka väljaspool Olümpiat. Ühel hetkel tegid aga meie Olümpia- äripartnerid ettepaneku koondada Olümpiaga kõik oma hotelliärid väljaspool. Nii sündiski Reval Hotelligrupp,” ütles Sumberg.

Põhjalik ja edasipürgiv mees

Reval Hotel Groupi tegevdirektor Feliks Mägus on Sumbergi sõber juba 1980ndate lõpust. “Ta on alati väga põhjalik ja edasi pürgiv mees, kes on leidnud alati meeskonna, kellega mõtteid ellu viia ning osanud kaasata nii sise- kui ka välisinvestoreid,” rääkis Mägus.

2001 müüs Sumberg oma osa nii hotellifirmast kui ka FKSMist. Tal olid juba omad plaanid linnalt ostetud 15. sajandist pärit Kolme Õe kinnistuga.

Mäguse sõnul ei sobinud Sumbergile töövõtja roll, mis talle 2001. aastal oleks osaks langenud, kui Reval Hotel Group müüdi välisinvestoritele. “See oli põhjus, miks ta lahkus Revalist,” ütles Mägus.

“Tekkis idee luua butiikhotell nõudlikele klientidele. Üritan erinevaid nišitooteid teha, igale neist oma meeskond peale ehitada,” rääkis Sumberg. Kolme Õe hotell avatakse sügisel ning Georg Otsa SPA hotell Saaremaal järgmisel aastal.