Eestis neli eralennukit

Eestis on eraisikute valduses praegu neli lennukit, helikoptereid pole veel ühtegi, öeldi lennuametist.

Kokku on registreeritud 47 lennukit ja kuus helikopterit. Lennutehnika osakonna inspektori sõnul suureneb aga erakätes olevate õhusõidukite arv lähitulevikus. Kellele neli erakätes olevat õhusõidukit kuululuvad, ei söandanud inspektor telefonivestluses öelda.

Lennuväljade ja rajatiste osakonna juhataja Korgi sõnul on ka Forekspanga juhtkonnal plaanis muretseda või rentida üks väike helikopter. Helikopterite maandumisplatvormi ehitamist Tallinnas valmiva pangahoone katusele pole veel tema sõnul alustatud. Forekspanga haldusdirektor Mati Sumberg kinnitas põhimõtteliselt seda väidet, kuigi otsust selles küsimuses pole tänaseks veel tehtud. Ta lisas, et rajatatav kopterite maandumisplatvorm on ehitatud Maailmapanga huve silmas pidades ja sellest ei tule avalik maandumisväljak.

Sumbergi sõnul on Eestis mitmed inimesed asunud õppima kopteri juhtimist, nende seas ka kaks meest Forekspangast.

Venemaa nõuab raskeveokite veolube

Venemaa transpordiministeerium on alates 1. septembrist kehtestanud riiki sisenevatele ülekaalulistele raskeveokitele uued sissesõidulubade hinnad, mille tõttu tõusevad ka veohinnad.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) ekspert Anu Viks on öelnud äripäevale, et veolubade uued hinnad pole veel teada. Viksi sõnul tuleb neljateljelistele veokitele luba taotleda juhul, kui kogutonnaazh on üle 36 tonni, ning viie- ja enamateljelistele juhul, kui kogutonnaazh on üle 38 tonni.

Viks ütles, et alates 1. septembrist kallinesid raskeveokitele veod Leedust Venemaale kolm ja pool korda. Loodetavasti teavitab Venemaa transpordiministeerium Venemaal lube müüvaid firmasid õige pea. Kuna ERAA saab lube just nende ettevõtete käest, peaks nemad uutest hindadest ka ERAA-d informeerima.

Alates 25. augustist on Venemaa kehtestanud kaalupiirangud ka Moskva linnas. Sõidukitel, mille kaal on üle kolme ja poole tonni, peab olema eriluba. Firmad, kes soovivad Moskva kesklinna sõiduks lube soetada, peaksid pöörduma ERAA-sse, lausus Viks.

Lennujaama VIP-ide toa remont on seiskunud

Lennujaamas paikneva VIP-ide toa remont ei ole veel lõpetatud, sest välisministeeriumi 1997. aasta eelarves ei ole selleks summasid. Välisministeeriumist teatati, et remondiprojektid ja hinnakalkulatsioonid on koostatud ning valitsusele edastatud. Nüüd peab valitsus otsustama, kas eraldada raha või mitte.

Samal ajal töötab lennujaamas teine VIP-ide tuba. Tallinna politseiameti julgestusteenistusest, kes on VIP toa teenindaja, öeldi, et neile teeb probleeme nüüdseks väljalülitatud, maksmata jäänud telefoni arve. Endise remonditava VIP-ide toa telefoni eest peaks maksma riigikantselei või välisministeerium, kuid seni pole nad omavahel selles kokkuleppele jõudnud.

Välisministeeriumis ei osatud seda kommenteerida, sest nende poole pole keegi ametlikult telefoniarve asjus veel pöördunud.

Tulekul transpordi- ja logistikamess

Eesti Näituste messikeskuses toimub 11.-13. septembrini kolmas rahvusvaheline mess "Transport ja logistika" . Mess toimub teede- ja sideministeeriumi egiidi all ning Expo-Balticumi korraldusel.

Messi roll on tutvustada Eestit transiidimaana, aga ka reklaamida Eesti siseriiklikku kaubavahetust. Mess on suunatud eelkõige ärimeestele ja kauba edastajatele Eestis ning üle maailma, ütles messi direktor Anti Kalamees.

Näituse põhitemaatika alla kuuluvad veovahendid, kaubakäsitlusvahendid, laomajandus, logistilise info juhtimine ja edastamine, logistikateenused, tugiteenused ning logistikakonsultatsioonid.

Kalamehe sõnul on mess "Transport ja logistika" omandamas üha suuremat tähtsust kogu Baltikumi logistikasüsteemi arengus.

Tänavu osaleb messil 80 eksponentfirmat 12 riigist.

Mess on lülitatud Tallinnas samaaegselt toimuva rahvusvahelise seminari "Transiidi roll üleminekumajanduses" ametlikku programmi.

ETA