Valitsus otsustas täna tunnistada parimaks pakkumiseks AS Tartu Agro aktsiatele OÜ Tartland pakkumise. Valitsuse korraldusega müüb riik AS-i Tartu Agro kogu aktsiapaki ehk 963 926 üheliigilist nimelist riigile kuuluvat aktsiat nimiväärtusega 10 krooni.

Konkursil, mille alghind oli 14 899 370 krooni osales neli ettevõtjat. TÜ E-Piim pakkus aktsiate eest 32 098 735,8 krooni ja lubas investeerida firmasse veel 10 miljonit krooni, OÜ Tartland pakkus aktsiate eest 30,1 miljonit krooni ja garanteeris 50 miljoni krooni suuruse investeeringu. Neist tahapoole jäid AS Tiigi Keskus 27 miljonit krooni ostuhinna ja 26,7 miljoni krooni suuruse investeeringuga ning AS Vidu 16,2 miljoni krooni suuruse ostuhinna ja 59 miljonit krooni suuruse investeerimislubadusega.

Põllumajandusministeeriumi ettepanekul tunnistas valitsus pakkumistest parimaks OÜ Tartland oma, kuna selle investeeringute määr on viis korda suurem kui TÜ E-Piim pakkumisel, kusjuures OÜ Tartland ostuhind ei ole oluliselt madalam TÜ E-Piim poolt pakutust.

Jaan Tõnissoni multimiljonärist poja Heldur Tõnissoni ja tema Rootsis elava õe Mari-Ann Põlde advokaat Indrek Koolmeistri sõnul ei too aktsiate müük vaidluses maa pärast automaatselt muutusi, kuid kaudselt tekib Tartlandil maale erastamisõigus.

Tõnissoni pärijad on pikka aega vaielnud oma õiguse pärast saada maa riigilt tagasi.

Tähtvere vald, mille piiridesse maa jääb keeldus omal ajal maad tagastamast ja kooskõlastas maa riigistamise. Formaalselt käitus vald õieti, kuigi sellega väärastus kogu maareformi põhimõte, kuna tänaseks on selge, et riigil seda maad vaja ei läinud, mainis advokaat.

Koolmeisteri sõnul on esmaseks lootuseks vaidlus põllumajandusministeeriumiga läbirääkimiste teel lahendada. Ta lisas, et ministeeriumiga on olnud juba kontakte ning ministeerium on lubanud vaidluse lahendamisega tõsiselt tegelema asuda.

Teiseks võimaluseks nimetas ta kohtusse pöördumist. Koolmeister lisas, et raske on midagi vaidlustada, kuna maa on endiselt riigi omandis ja seega pole hagiks just kui alust.

Maa asub otse Tartu külje all Ringtee juures Tähtvere vallas. Õnnetuseks on vald maa riigistada lasknud ning nüüd asub seal Tartu Agro viljapõld. Ümber Tõnissoni maid asuvad krundid on riik ammu tagastanud. Tõnissoni maade riigile jätmise põhjenduseks on aga mitmed põllumajandusministrid toonud, et neid maid on riigil vaja kui Põllumajandusülikooli katsebaasi.