Eesti Energia pressiesindaja Kaie Saar ütles ETAle, et komisjoni otsuse järgi põhjustas elektrikatkestuse Tartu alajaama 330- kilovoldise võimsuslüliti rike. Saare sõnul on tegemist uut tüüpi seadmega, mis saadetakse tehniliseks ekspertiisiks tehasesse tagasi.

Lüliti valmistati Siemensi tehases ja oli Eestisse tarnitud samuti Siemensi poolt. Sama firma on ka Tartu alajaama rekonstrueerijaks. Tartu alajaam saab valmis oktoobri lõpuks. Rike alajaama valmimise tähtaega ei mõjuta, nentis Saar.

Elektrikatkestus viis rivist välja 1975 trafopunkti, tarbijad jäid ilma 14.500 kilovatt-tunnist elektrienergiast.

Elektrikatkestuse tõttu jäid vooluta Tartu ja selle ümbrus, Põlva ja selle ümbrus, Rõngu, Elva ja selle ümbrus, Mustvee ja selle ümbrus, Kuuste, Alatskivi, Puhja, Otepää ja selle ümbrus, ütles ETAle AS Eesti Energia Teeninduse teabejuht Kristina S^anin. S^anini sõnul ei ole kliendid Eesti Energiale seni kaebusi esitatud, küll aga on elektrikatkestuse kohta nõutud tehnilisi õiendeid.

Kaie Saare sõnul ei ole tarbijad nõudeid Eesti Energiale seni esitanud.

Laupäeva õhtul jäi Tartu linn alajaama võimsuslüliti rikke tõttu 20 minutiks elektrita. Umbes kell 18.35 tekkis terves Tartu linnas elektrikatkestus. Elekter taastati kell 18.55.

Elektrikatkestuse põhjuste väljaselgitamiseks moodustati komisjon, kuhu kuulusid Eesti Energia põhivõrgu ja jaotusvõrkude esindajad ning seadmete tarnijad. Komisjoni tööd juhtis Eesti Energia põhivõrgu arenguosakonna juhataja Jaanus Ojangu.

Tartu alajaamas käivad konstrueerimistööd, seoses sellega tehakse uute seadmete töölepanemiseks nädalavahetusel hilisõhtuti liinide ümberlülitusi, selgitas Kaie Saar.