Lisaks augusti lõpus Tartu äärelinnas avatavale Lõuna-Eesti suurimale kaubanduskeskusele nimega Lõunakeskus plaanivad mitmed kaubandusfirmad tegevust laiendada, mis viib ülikoolilinnas kaubanduspinna mitmekordistumiseni.

Ainuüksi ligi sada miljonit krooni maksvas Lõunakeskuses on pinda üle 15 000 ruutmeetri, millest kaubanduspinna alla läheb 13 000 ruutmeetrit. Seni on Tartus arvatud kaubanduspinda olevat kokku üle 30 000 ruutmeetri. Uue kaubanduskeskuse suurimaks rentnikuks saab ETK, mis rajab sinna 5000 ruutmeetrile Tartu esimese hüpermarketi tüüpi kaupluse - Maksimarketi.

SUURED LOOTUSED. ETK turundusdirektori Kristjan Maaroosi sõnul on ootused Tartu maksimarketile suured. Tartlased on maksimarketit pidanud kaua ootama ja turg on Maaroosi hinnangul seda tüüpi kaupluseks küps. Ta loodab, et kaubanduskeskust hakkavad külastama ka Lõuna-Eesti väiksemate linnade elanikud.

AS Lõunakeskuse projektijuhi Jaan Loti sõnul polnud rentnike leidmisega mingeid probleeme. Soovijaid jäi isegi ukse taha. Peale maksimarketi on suuremad rentnikud + - Elektroonika, Klementi, Seppäla, B.W.T. King, Baltman, Sportland ning Tartu õmblusfirmad Ilves-Extra ja Sangar.

SANGAR RAJAB SUURIMA ESINDUSKAUPLUSE. Sangari turundusdirektor Triin Anette Kaasiku sõnul on ka nende ootused uuele kaubanduskeskusele väga suured. Sangar rajab sinna hetkel Eesti suurima 216 ruutmeetrise esinduskaupluse.

Läinud aastal ehitas Tartu Tarbijate Kooperatiiv Sõpruse silla juurde üle 1000 ruutmeetrise Konsumi kaupluse. Tänavu on uksed avanud SuperNetto kauplusladu ja kaks Säästumarketit.

Septembri lõpus avab uue veekeskuse kõrval uksed 7000 ruutmeetri suuruse kaubanduspinnaga Zeppelini nimeline kaubamaja, kuhu rentis müügihalli Tartu kolmas Säästumarket. Säästumarket plaanib paari kuuga avada ka Tartus neljanda kaupluse.

Peagi saavad valmis Tartu Kesklinna kaubahalli nullkorrus 1500 ruutmeetri suuruse kaubanduspinnaga ning kaubahalli kõrval asuv äri- ning büroohoone, kus on 1000 ruutmeetrit kaubanduspinda.

Uut 2100 ruutmeetrist kauplusladu ehitab Lõuna-keskuse lähistele ka seni Turu tänava ääres plekk-kaarhallis edukat esmatarbekaubaäri ajanud AS Tirsi Hulgi.

Estiko kavatseb ehitada bussijaama kohale võimsa ärikeskuse. Samuti plaanib kaubamaja kontsern ehitada Tartu Kaubamajale uue võimsama hoone.

Maaroosi sõnul mahub Tartusse veel hüpermarketi tüüpi kauplusi. Lähima paari-kolme aasta jooksul võiks ETK Tartusse kuhugi teise linnaserva veel ühe maksimarketi avada.