Tundub, et Tartu on Eesti burgeripealinn, sest sealsetel edukamatelt müügikohtadel läheb ülihästi. Käibed ja kasumid on sellised, millest paljud toitlustusettevõtted unistada võivad. Võru tänava ääres asuvat Siriuse putkat teavad vist kõik tartlased ja linnas õppivad tudengid. Kioski juures lookleb pidevalt järjekord. Rahvamass on kohati nii suur, et tekib tunne, et kas seal on mingi õnnetus juhtunud, mida uudishimulikud on tulnud lähemalt kaema. Teenindajad võtavad ühe käega tellimusi vastu ja teisega heidavad rahvasumma kuumi burgereid ja muud kraami. Selgub, et kioski taga on isa-poeg Paul ja Tõnis Lehto, kellel on ülikoolilinnas mitu samalaadset müügikohta.

Võru tänava Siriust haldab Väike Tõnn OÜ, mille käive oli 2015. aastal 638 238 eurot. Aastaga kasvas see 5%. Selle juures teenis ettevõte kena 76 224 eurost kasumit. Aasta varem oli kasum 72 228 eurot. Jaotamata kasumit on ettevõttel kogunenud 186 965 eurot. Käibevara oli neil kokku 216 840 eurot.

Lehtode teine firma on Ringtee Kiirtoit OÜ, millel on kaks müügikohta - aadressidel Ringtee 10 ja Kalda tee 43. Ka siin müüakse peamiselt toitu, mitte-alkohoolseid jooke ning sigarette.

Käive oli 2015. aastal ligi 1,1 miljonit eurot, kasum 65 974 eurot. Aasta varem oli käive veidi üle miljoni euro ning kasum 91 914 eurot. Siin on jaotamata kasumit kogunenud 215 154 euro jagu. Käibevara oli kokku 267 875 euro eest.

Siriuse kaubamärk on niisiis jagatud kahe ettevõtte vahel. Paul Lehto sõnul ei saa nad täna ei kurta ega hõisata. Ta nendib, et nende kioskid on populaarsed, kuid järjekorrad ei ole neil pidevalt looklemas.

"Järjekordi võiks rohkemgi olla. Eks näljased inimesed näevad järjekorda suuremana ka," naljatles ta.

Tartus on kiirsöögikohtade konkurents tihe ning see mõjutab ka hindu. Siriuse hinnad on väga soodsad. Paul Lehto sõnul otsustasid nad masu ajal, et hinnad tuleb all hoida ja madalaks ka jätta.

"Sel ajal tundus see ainsa variandina. Meil on põhimõte, et kui on kiirtoit siis see on ka soodne. Teenime suure läbimüügi pealt.

Laienemise plaane on isa ja poeg arutanud, kuid kokku kolmest söögikohast käib neil jõud kenasti üle.

Edule vaatamata ei ole omanikel tekkinud kiusatust kioske 24 tundi lahti hoida.

"Tahaks ise ka elada. Eks sa ikka pead igasuguste kaasneda võivate probleemidega tegelema. Öösel on ju inimesed reeglina kas või väikeses joobes. Sealt võivad tekkida probleemid. Isegi kui öösel lahti olek oleks kasumlik, siis me seda ei teeks. Rahulikum on nii," ütles Lehto.

Siriuse Kiirtoit Annekeskuses

Fastersil suure käibe juures kahjum

Tõsiseima konkurendina mainib Lehto Tartus Fastersit, mis loodi 2009. aastal. Täna on neil linnas kolm kiirsöögikohta. Lisaks on neil alates eelmisest aastast õllebaar de Tolly.

Kui 2014. aastal oli nende müügitulu 1,65 miljonit eurot, siis aasta hiljem oli see 1,49 miljonit. Kukkumine niisiis 10%. Kui 2014. aastal oli ettevõtte kahjum üle 53 000 euro, siis 2015. aastal oli see 15 647 eurot. Varasematest aastatest on siiski kogutud 50 366-eurone jaotamata kasum.

Aruandes on välja toodud, et Võru tänava kiirtoidurestorani on plaanis laiendada tänaselt 150 ruutmeetrilt 400le ning plaanis on avada veel üks restoran Tartus. Mõtteis mõlgub ka laienemine väljaspoole Tartut.

Fastersi ketis töötas 2015. aastal 32 töötajat. Töötasu maksti kokku 242 950 euro eest ehk keskmine brutopalk oli 632,7 eurot.