Laenuvõimaluste avardumine peatas korterihindade kukkumise

Tartu korterite hinnad on eelmise sügisega võrreldes keskmiselt kümnendiku võrra langenud.

Kinnisvarafirma Kinnisvaraekspert Tartu büroo maakleri Kristjan Grossi sõnul langesid teistest rohkem Annelinna ja Karlova korterite hinnad. Nendes piirkondades kukkusid hinnad kohati kuni 15 protsenti. Tartu kesklinna ning Tähtvere piirkonna korterihinnad ei ole tema väitel märgatavalt muutunud.

Ober-Haus Kinnisvara Tartu kontori maakler Janek Pakler ütles, et korterihindade edasine langus ei ole tõenäoline, sest korteriturg on paari kuuga võrreldes oluliselt elavnenud. "Aasta alguses oli vaikus majas, aga praegu on nii müügipakkumiste kui ka ostusoovide hulk tuntavalt tõusnud," selgitas ta. Korteriostjate elavnemine on Pakleri hinnangul tingitud eluasemelaenu odavnemisest.

Tõnisson Kinnisvara Tartu kontori peamaakleri Sulev Puusaare väitel on Tartu kinnisvaraturg viimase kuu jooksul oluliselt elavamaks muutunud. "Paljud tehingud toimuvad liisingu abil, küllalt sageli on majade ostjateks ka välismaalased, kes ei sõltu Eesti majanduse olukorrast," ütles ta.

Millal Tartu korterihinnad võiksid märgatavalt tõusma hakata, ei soovinud Pakler ennustada. "Praegu pole nii tugevat ostusurvet, mis hinnad üles viiks, kusagilt märgata," nentis ta. Kõige paremini lähevad Tartus kaubaks ühe- ja kahetoalised korterid, enamik tehinguid toimub Tartu suurimas elurajoonis Annelinnas.

Pakleri hinnangul on korralike ahiküttega korterite järgi nõudlus suurem kui kõigi mugavustega eluruumide järgi. Ahiküttega kortereid leidub põhiliselt kahes rajoonis: Supilinnas ja Karlovas. Karlova korterid on veidi kallimad ning neid on ka lihtsam müüa, sest piirkonnal on Supilinnaga võrreldes tunduvalt parem maine. Karlova asub kesklinnale lähemal ning on rohkem heakorrastatud.

Puusaare väitel asuvad enimnõutud Tartu eramajad Tähtvere linnaosas. Tähtveres on väga vähe pakkumisi, tõenäoliselt on sealsed elanikud oma kodudega rahul ega soovi neid müüa, nentis ta.

Tähtvere majad on enamasti valminud sajandi alguses. Elamud on üsna suured, nende üldpind on keskmiselt 200 ruutmeetrit. Puusaare hinnangul on sealse remontivajava maja turuväärtus umbes 800 000 krooni.

Peale Tähtvere on Tartus populaarsed ka Tammelinna eramud. Selles piirkonnas on pakkumisi veidi rohkem kui Tähtveres, kuid kõiki ostusoove ei õnnestu ikkagi rahuldada, ütles Puusaar. Sealsed majad pärinevad samuti sajandi algusest, enamasti otsitakse piirkonda väiksemaid, kuni 150-ruutmeetriseid maju. "Kui eramu üldpind on suurem kui 150 ruutmeetrit, langeb huvi selle vastu järsult," nentis Puusaar.

Kõik Tammelinna majad ei ole varustatud tsentraalse kanalisatsiooniga. Kanalisatsiooni puudumine langetab eramu hinda Puusaare sõnul vähemalt 30 000 krooni.

Küllalt hästi lähevad kaubaks ka Ropka linnaosa eramud, selle piirkonna elumajade vastu kahandab Puusaare sõnul huvi lähedalasuv raudtee.

Kõige vähem tunnevad ostjad huvi Ihaste piirkonna eramute vastu. Selles rajoonis asuvad küll Tartu uusimad elumajad, kuid need on üldjuhul liiga kallid, ütles Puusaar. Palju pakutakse selles piirkonnas ka valmisehitamata eluhooneid, nende vastu on ostjate huvi samuti väga madal.