“GoBus pidi linnale esitama lepingu täitmist kinnitava garantiikirja 1. oktoobril, seda ei ole meil aga vaatamata korduvatele nõudmistele ja kirjavahetusele praeguseni,” tõi Tartu linnapea Urmas Kruuse kõige konkreetsema näite ettevõtte lepingu rikkumise kohta, lisades, et ette on tulnud ka töövõtulepingu teiste oluliste punktide rikkumist.

Kuna praegune garantiikiri kehtib 15. jaanuarini, on linnavalitsusel hetkel viimane võimalus lepingu lõpetamise otsus vastu võtta. Lepingu ülesütlemisel peab GoBus maksma linnavalitsusele 15 päeva jooksul 10 miljonit krooni leppetrahvi, mille mittemaksmisel saab linn garantiikirja sisse pöörata.

Lepingu lõpetamise etteteatamise tähtaeg on pool aastat, seega soovib linnavalitsus töövõtulepingu lõpetada alates 27. juunist. Selle aja jooksul tuleb linnal välja kuulutada uus hange.

“Võrreldes seniste hanketingimustega kaalub linn mõningate muudatuste tegemist, näiteks arutame lepinguperioodi pikendamist ja dotatsiooni määra fikseerimist praegusest vabamalt, mis võimaldab paremini arvestada kehtivat majandussituatsiooni,” rääkis abilinnapea Margus Hanson, kes nentis, et uus hange tuleb tõenäoliselt kallim kui täna.

Arutelu ja läbirääkimisi selle üle, kuidas edasi minna, alustab linnavalitsus tuleval aastal. “Selge on see, et mingi lahenduse me leiame – ühistransport Tartus seisma ei jää,” lubas Hanson.