Linnasekretär Jüri Mölderi väitel tekkis segadus sellest, kui kolm aastat tagasi tuli Anne Soojuse tütarfirma AS Tartu Jõujaam äriregistris ümber registreerida ning firma aktsiakapital kasvas 200.000 kroonilt 400.000 kroonile, kuid muudatus jäi firma põhikirja kandmata, kirjutab Tartu Postimees.

Et muutmata põhikirja järgi oli Tartu Jõujaama aktsiate nimiväärtus 1000 krooni, siis lubaski linnavalitsus keskkatlamaja erastajale seada jõujaama poolte aktsiate ehk 200 aktsia tasuta kasutusvalduse. Teine pool jõujaama aktsiatest kuulus Tiit Veeberi firmale AS Giga.

Alles siis, kui Veeber müüs Giga Soome energeetikafirmale Kotkan Energia OY, sai linn teada, et tegelikult suurendas Tartu Jõujaama üldkoosolek aktsiate nimiväärtust, mitte ei andnud välja uusi aktsiaid.

"Äriühingu juhatus oleks pidanud firma ümberregistreerimisel tegema muudatuse ka põhikirja," rääkis Mölder. "Kas ka äriregister oleks pidanud põhikirja kontrollima, jäägu selle töötajate südametunnistusele."

Mölderi sõnul on linn teinud Tartu jõujaama juhatusele märgukirja, et kokku kutsuda firma aktsionäride üldkoosolek ja muuta põhikirja, kuid siiani pole seda tehtud.

Hoolimata sellest täpsustas linn juuni lõpus Tartu keskkatlamaja erastamise tingimusi: linn ei sea mitte Tartu jõujaama 200, vaid 100 aktsia tasuta kasutusvaldust.

Mölderi kinnitusel ei mõjuta see muudatus keskkatlamaja müügi hinda, mis on 230 miljonit krooni, sest tegemist pole mitte sisulise, vaid formaalse muudatusega.

Erastamistingimuste muutusest on linn teavitanud kirjalikult kõiki, kes on praeguseks jõudnud erastamistingimused välja võtta.

Abilinnapea Aksel Kivi väitel on tingimused välja võtnud Põhjamaade üks juhtiv energeetikafirma Fortum, Tamme Soojuse omanik AS Eraküte ning kolm eraisikut, kelle nime Kivi ütlema ei nõustunud. Ta lisas vaid, et ühe eraisiku taga on Kotkan Energia OY.

Prantsuse suurkontserni Dalkia esindaja, AS-i Eraküte juhatuse esimees Kristjan Rahu kinnitas, et AS-i Eraküte huvi keskkatlamaja erastamise vastu on säilinud ja praegu tegelevad firma juristid seda puudutava materjaliga.

Segadusest Tartu jõujaama aktsiate ümber polnud Rahu kuulnud, kuid märkis, et kui sisuliselt midagi ei muutu, siis Eraküte virisema ei hakka. Kas see võib mõjutada ka võimaliku pakkumise suurust, ei osanud Rahu öelda. "Summad on niivõrd tõsised, et lõplikku hinda ei oska me veel öelda," tõdes ta.

Tartu Keskkatlamaja erastamise tingimuste väljavõtmise lõpptähtaeg on 25. juuli ja Tartu soojamajanduse uus omanik võib selguda juba augustis.