Tartu Teaduspark pakub välja mõtte asutada Baltimaade teadusparkide ja innovatsioonikeskuste assotsiatsioon.

Pühapäevast teisipäevani on Tartus koos kõigi Balti riikide teadus-, tehno- ja innovatsiooniparkide esindajad. Sel piirkondlikul nõupidamisel, kuhu oodatakse spetsialiste kokku üheksast riigist, ongi kavas arutada assotsiatsiooni loomist.

Tartu Teaduspargi Arendusfirma direktor Raivo Tamkivi ütles, et Eestis, Lätis ja Leedus tegutseb kümmekond teadus- või tehnoparki, nende hulgas Tallinna ja Tartu oma. Balti riikide, aga miks mitte ka Läänemeremaade ühise piirkondliku struktuuri loomine annab võimaluse suhelda hoopis teisiti rahvusvahelisel tasandil, lausus ta. Tamkivi sõnul on Euroopa seda Balti keskustele ka üsna selgelt mõista andnud.

Tartu Teaduspargi Arendusfirma rajas Tartu linn riikliku väikeettevõttena 1989. aastal. 1992 taastus vahepeal soikunud tegevus munitsipaalettevõtte vormis. Lähikavas on kujundada Teaduspargi Arengufirma ja Teaduspargi Fond ümber kasumit mittetaotlevaks sihtasutiseks, mille asutajateks saavad Tartu linna kõrval tõenäoliselt maavalitsus, ülikoolid, uurimisinstituudid ja võib-olla ka erastruktuurid. Sihtasutisel on lootust saada toetust Euroopa Liidu sihtprogrammi PHARE raames, kelle ekspertide rühm andis Eestis eelistuse just Tartu teaduspargile.

Teaduspargi olemust lahti seletades tarvitas Tamkivi sõna "kooslus". Konkursi alusel võtab teaduspark oma liikmeks firmasid, kes on pühendunud teadus- või tehnoloogiamahukale toodangule. Liikmel on võimalik soodsalt kasutada teaduspargi know-how-d ja teenuseid, saada mõndagi odavamalt kui omaette tegutsedes. Liikmeaeg on tavaliselt kolm aastat, mille jooksul firma peaks saama oma projektile jalad alla ning suutma hakata teaduspargile võlgu tasuma.

Tamkivi märkis aga, et ei meil ega teistes maades sea teaduspargi firmad esikohale rahalist kokkuhoidu. Teaduspargi olulisim mõte on koondada ühesuguses arengustaadiumis firmasid, võimaldada nende omavahelist suhtlust, tutvustada neid maailmale teaduspargi maineka kaubamärgi all.

Tartu teaduspark ühendab praegu 23 firmat. Nende seas on väikesi ja omapäraseid, näiteks portselanimaaliga tegelev AS Tuvikene või AS Tragi, kes konstrueerib ja ehitab raadiojuhtimisega puri-mudellennukeid. Kuid teaduspargi abiga uuendavad oma toodangut ka põllutöömasinate tehas Võit, kes on rajamas oma laseritootmist, ja pikka aega "postkastina" tuntud RAS Tarkon.

ANU JõESAAR