Ülikool sõlmis ehitusfirmaga 2016. aasta mais töövõtulepingu ülikooli raamatukogu hoone rekonstrueerimiseks summas 6 695 970 eurot (sh käibemaks). Lepingu kohaselt pidi tööde teostamine ja valmimine toimuma etapiviisiliselt ning raamatukogu avatama kasutajatele juba 2016. aasta oktoobri alguses, teatas ülikool.

Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul ei peetud kokkulepitud tähtaegadest kinni juba tööde esimeses etapis. Kuigi ülikool andis nii esimese kui ka teise etapi tööde puhul töövõtjale täiendavad tähtajad, ei pidanud YIT Ehitus ülikooli teatel ka nendest kinni.

"Ülikool on juba suvest saadik üritanud leida lahendusi raamatukogu renoveerimistööde teise etapi lõpetamiseks, kuid paraku pole töövõtjaga kompromissini jõudnud," ütles Liinat pressiteate vahendusel.

"Tellijana ei saa ülikool teha renoveerimistöödes ühtegi mööndust, kui jutt on tööde kvaliteedist ja ohutusest ning raamatukogu teenuse osutamisest üliõpilastele, töötajatele, kooliõpilastele ja linnarahvale. Kui koostööpartner ei lähtu ülikooli jaoks olulistest väärtustest, nagu kokkulepetest kinnipidamine ja üliõpilastele lubatud raamatukoguteenuste turvaline võimaldamine, ei ole ülikoolil lõpuks muud lahendust, kui leping ühepoolselt lõpetada," lisas Liinat.

Ülikool saatis töövõtjale YIT Ehitus ühtlasi ettepaneku fikseerida kahepoolselt tänaseks tehtud tööde maht. Olemasoleva olukorra fikseerimise järel saab ülikool hakata ette valmistama järgmist hanget, et leida lähikuudel raamatukogu rekonstrueerimistööde lõpetamiseks uus töövõtja.

Raamatukogu jätkab lugejate teenindamist Liivi tänaval endise Rahvusarhiivi hoonesse rajatud ajutistes lugemissaalides. Ülikool teatas, et väljendab kahetsust kõikide raamatukogu kasutajate ees töövõtja tegematajätmistest tulenenud olukorra pärast.