Tartus on alustatud kolme kortermaja püstitamist Emajõe kaldaalale, mis sel kevadel pääses väga napilt üleujutusest. Ometi lubasid Tartu ametnikud alles mõni kuu tagasi karmistada Emajõe äärde ehitiste rajamise tingimusi, et inimeste vara tulevikus veetõusu tõttu kannatada ei saaks.

Nii nagu praegu arutlevad kõik Eesti inimesed suviste kuumakraadide üle, pakkus aprilli keskpaigas igapäevast kõneainet Emajõe veetaseme tõus. Tõenäoliselt mäletavad nüüdseks vaid mõned üksikud inimesed, et 16. aprilli varahommikul mõõdeti Tartus Emajõe veetasemeks 331 cm üle jaama nulli. Toona pääsesid Supilinna ja suure osa Ihaste elanikud veeuputusest väga napilt – puudu jäi kümmekond sentimeetrit.

Nüüd on OÜ Meloni Majad hakanud rajama Supilinna Oa ja Meloni tänava ristmikule kolme kortermaja. Tavalise veeseisu korral jääb jõgi krundi piirist 40 meetri kaugusele. Krundi madalaim koht on Tartu linnavalitsuse andmeil 331 cm üle jaama nulli – täpselt sama palju, kui tänavu kevadel oli Emajõe veetase.

Arendusfirma Meloni Majad juhatuse liige Sven Jalakas selgitas, et Emajõgi ehitatavaid maju ega nende hoove üle ujutama ei hakka, sest arendaja plaanib tõsta maapinda nii palju, et krunt on tänavusest Emajõe kõrgtasemest meetri jagu kõrgem ja võimalik üleujutus majadeni ei jõua.

Kui aga vesi tõuseks tänavusest üleujutustasemest veidigi kõrgemale, mida on statistika kohaselt juhtunud viimase saja aasta jooksul kaks-kolm korda, siis on üsna tõenäoline, et majade parklad jääksid vee alla. „Siis peaks tõesti ka terve Supilinn ära uppuma,” märkis Jalakas.

Ehitusluba anti mai lõpus

Oa ja Meloni ristmikule rajatavad kolmekorruselised hooned said Tartu linnavolikogult detailplaneeringuna heakskiidu juba seitse-kaheksa aastat tagasi. Ehitusluba hoonete rajamiseks väljastati aga alles tänavu mai lõpus, kõigest kuu aega pärast kevadist suurvett.

Jalaka kinnitusel on rajatavatesse korterelamutesse kinnisvara täiesti turvaline soetada ja üleujutusi pole mõtet karta, sest nende ohtude olemasolu korral poleks Tartu linnavalitsus ehitusluba väljastanud.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm selgitas, et juba mõnda aega kehtib Tartus kord, et ehitusluba ei väljastata hoonetele, mis jäävad Emajõe jaama nulltasemest madalamale kui 340 sentimeetrit. Kuid jutt käib üksnes hoonetest ning parkla ja juurdepääsuteed võivad olla ka madalamal.

„See 340 sentimeetri norm peaks linnavalitsuse hinnangul tagama selle, et suurvee ajal ei satu vesi majadesse. Varem tõesti lubas Tartu linn ehitada ka madalamale,” ütles Tamm.

Linnavalitsus lubab Supilinna päästa

•• Tartu linnavalitsuse linnamajandusosakonna juht Rein Haak ütles, et linn plaanib lähiaastail tõsta Supilinnas Emajõe kaldakindlustuste kõrgust, mis peaks ka Oa ja Meloni tänava ristis asuvad uued kortermajad võimalikest uputusest päästma.

•• Haagi sõnul oleks sel kevadel Oa ja Meloni ristmik olnud vee all, kui linnavalitsus poleks sulgenud Supilinna tiigi truupe ega asunud koostöös päästeametiga vett Emajõkke tagasi pumpama.

•• „Supilinna tammist tuli vett juba üle ja kui vett poleks tagasi pumbatud, siis ekst­reemsetel aegadel ehk hommikuti olekski vesi üle kallaste olnud,” rääkis Haak.