TEA Kirjastuse juhatuse esimehe Silva Tomingase sõnul esitatakse Microlinkile 50 miljoni kroonine kahjunõue.

Microlink Astrodata (OK Arvutid) müüs TEA kirjastuse andmetel piraattarkvara 1999. aastal ning ML Arvutid tegi seda tänavu kevadise arvutimüügi sooduskampaania ajal. Kõnealuseks piraattooteks on Festart Dictionary, mis on kirjastuse hinnangul komplekteeritud nende firmale kuuluvate sõnastike baasil.

Enne kahjunõude esitamist püüab TEA täna algaval kohtuprotsessil tõestada, et firma Festart on müünud piraatsõnastikke ja on seoses sellega süüdi intellektuaalse omandi varguses. TEA kirjastus nõuab Festartilt kahjutasuks 86 miljonit krooni.

Microlink Eesti juhatuse esimehele Peter Priisalmile tuli kirjastuse pretensioon täieliku üllatusena. “Ei ole kunagi olnud au sellise firmaga tegemist teha, kuulen sellest esimest korda,” ütles ta.

TEA kirjastuse ja Festarti konflikt ulatub aastasse 1998, kui kirjastusest lahkus Sergei Gluhhov, kes hakkas ise sõnastikke välja andma. “Inglise-eesti majandussõnaraamat”, “Teaduse ja tehnika seletav sõnaraamat” jt Gluhhovi firma Festart elektrooniliselt välja antud sõnastikud tunnistas TEA kirjastus enda toodete piraatkoopiateks ning tegi kriminaalmenetluse alustamiseks avalduse majanduspolitseile.

“Kriminaalasja eeluurimine on viibinud kuus aastat, uurimine on läbi viidud äärmise pealiskaudsusega,” märkis Tomingas, lisades, et Festarti toodetele on tehtud kaks ekspertiisi, mis näitasid ühemõtteliselt, et tegemist on TEA toodete piraatkoopiatega.

Tõestab kohtus

Festarti omaniku ja tegevjuhi Gluhhovi sõnul on kõik tema vastu esitatud süüdistused alusetud ning ta kavatseb seda tarkvara koostajate abiga kohtus tõestada. “Ekspertiis on näidanud, et sõnad meie ja TEA toodetel kattuvad. Oleks imelik, kui iga sõnastiku koostaja mõtleks ühele inglise keele sõnale välja uued eestikeelsed vasted.”

Majanduspolitsei juhtivinspektori Taago Pähkli sõnul on Festart kõne all olevast tarkvarast CD-l välja andnud eri aegadel vähemalt 7-8 versiooni. “Me ei saa korjata ära tooteid, mis pole ekspertiisis käinud. Ekspertiis võtab väga kaua aega, mistõttu on selle lõpuks turul juba uus tooteversioon,” ütles ta. Kaks versiooni on läbinud ligi 350 000 krooni maksva ekspertiisi, need on tunnistatud piraatkoopiateks ning Pähkli sõnul on suuremad tarkvaramüüjad kohe ka nendega kauplemise lõpetanud.

Ringkonnaprokurör Lauri Aasmanni sõnul läks aega juba ainuüksi ekspertiisi tegija leidmisega. Lõpuks valiti eesti keele instituut. Tema sõnul on algava kohtuprotsessi toimik mahukas, kuid ta avaldas lootust, et meeletult kohtuasi venima ei hakka.

TEA Kirjastuse ja Festarti saaga

Kohus jahvatab aeglaselt

Kriminaalasi aegus

•• 1999. aastast, kui TEA kirjastus esitas Festarti vastu avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks, on bürokraatiamasin aeglaselt protsessi edasi jahvatanud.

•• Veel aasta tagasi ei olnud kedagi tunnistatud kriminaalasjas kahtlustatavaks ning käesoleva aasta veebruaris aegus eelmisel sajandil algatatud kriminaalasi hoopis. Uute tõendite ilmnemisel avati toimik aga kevadel taas.

•• Festart on väidetavalt TEA kirjastuse materjalidest kopeeritud tarkvara müünud mitmes versioonis, neist viimane on äsja müüki saabumas. Festart on politseid teavitanud, et ekspertiisis sellega probleeme tekkida ei tohiks. Kaks varasemat versiooni tunnistati ekspertiisis ebaseaduslikeks kooipateks.

•• Festarti juht Gluhhov oli korduva seaduserikkumise kahtlusega veidi üle ööpäeva sel aastal ka vahi all. Kui ta kohtus süüdi jääb, võib teda karistada kuni kolmeaastase vangistuse või rahatrahviga.