«Kui kroon kaob, siis kaob ära ka see institutsioon, mida Eesti Pank on kureerinud, tal ei ole enam last, Laps on läinud ja kujundlikult öeldes on ta sellest hetkest võõrasisa,» ütles majandusteadlane ja eksriigikogulane Tiit Made kindel.

Made sõnul lahjeneb Eesti Panga roll päris selgesti, sest eurode emissiooni eest vastutab Euroopa Keskpank Saksamaal Frankfurdis, kaob Eesti Panga senine tähtsaim funktsioon, milleks on rahaelu korraldamine - näiteks valuutakursside määramine ja jälgimine, aga ka kommertspankade tegevuse olbamine.

Tulevikus võikski Eesti Pangast kujuneda majandusmaastiku analüüsija, see töö ei tohiks aga piirneda jooksvate ülevaadetega, vaid peaks sisaldama nii pika- kui ka lühiajalisi majandusprognoose, mis abistaksid valitsust tema otsustes.

Riigikogu liikme Janno Reiljani sõnul pole Eesti Panga töötajad senigi palju pangatööd teinud, sest Eestis kehtiva süsteemi kohaselt pole siinne keskpank õieti rahapoliitikaga tegelnud, seetõttu tekib küsimus, mis asju edasi aetakse ja mida need 300 inimest, kes nüüdki pangandustööd ei tee, edaspidi tahavad teha.