Riole kuuluv Argyle’i kaevandus, mis asub Austraalia lääneosas, on kogu sektori arengule väga suurt mõju avaldanud alates 1983. aastast peale, kui seal hakati nii odavamaid kui kallimaid teemante kaevandama, kirjutab Bloomberg.

Kaevanduse sulgemisotsus võib teemandivahendajate, pankade ja konkurentide hinnangul lüüa alates 2011. aastast ainult langustrendis olnud teemantide hinna taas lakke. Rio Tinto Groupi vase- ja teemanditootmise juht Arnaud Soirat on öelnud, et ettevõte suleb Perthist 2600 kilomeetri kaugusel asuvas kaevanduses enne 2020. aasta lõppu. Väidetavalt on sealsed teemandivarud otsa saanud.

Siiski rõhutas Soirat täna kaevanduse alal antud intervjuus, et alles jäänud aja jooksul kaevandab ettevõte üsna märkimisväärse hulga teemante, mis pärast seda siis turule jõuavad. „2020. aasta teises pooles me lõpetame kaevandustegevuse ja asume kaevandusala taastama,” märkis ta.

Argyle’i kaevandus on enim tuntud selle poolest, et sealt tuleb 90% maailma kõige kallimaid roosasid teemante. Näiteks Sotheby 2017. aasta aprillikuisel oksjonil müüdi Rio konkurendi De Beersi kaevandatud 59,6-karaadiline „Pink Star” 71 miljoni dollari eest. See on suurim summa, mis on ühe teemandi eest kunagi makstud.

Kuigi Argyle’i kaevandus on enim tuntud just oma roosade teemantide poolest, moodustavad need kaevanduse kogutoodangust vaid 0,01%. Kolmveerand kaevanduse toodangus on madalama hinnatasemega pruunikad teemantid. Nende hinnaks on keskmiselt 15-25 dollarit karaadi kohta. See jääb oluliselt maha konkurendi De Beersil on keskmisest hinnast, mis on 171 dollarit karaadi kohta.

Odavate teemantide üleküllus on viimasel ajal nõudnud lõivu praktiliselt iga teemandikaevandaja kasumilt ja muutunud ka teemanditööstusega seotud sektorite kasumiteenimise võimaluse olematuks. Näiteks detsembris keeldusid mingi hulk Rio kliente odavate teemantide ostmisest, samal ajal kui konkurent De Beers oli sunnitud oma hindasid alandama ja klientidele allahindlusi tegema.

Kuna aga teemandihinnad on seni olnud väga stabiilsed ja värske Argyle’i kaevanduse sulgemisuudise valguses usuvad paljud, et see suurendab teemantide nõudlust ja hinda. Iga-aastane teemanditoodang küündib 21 miljoni karaadini. Sellest 14 miljoni tuleb just Argyle’i kaevandusest. Arvatakse, et nõudluse ja pakkumise puudujääk võib 2023. aastaks jääda 11 ja 35 miljoni karaadi vahele.

„Roosade teemantide osas on see mõju veel dramaatilisema,” märkis Rio Tinto Groupi esindaja Arnaud Soirat. „Te ju teate, kuidas nõudlus ja pakkumine toimib ja kuidas see hakkab mõjutama niivõrd haruldasi teemante nagu roosad, punased, sinised ja lillad teemantid on,” lisas ta. Tema hinnangul on Argyle’i kaevandusse jäänud vaid 150 värvilist teemanti veel alles.

Roosade teemantide hinnad on viimase kümne aasta jooksul neljakordistunud ja ostjad on alles nüüd hakanud aru saama Argyle’i kaevanduse sulgemise tegelikust mõjust. Lääne-Austraalia kaevanduse sulgemine tähendab Rio Tinto Groupi senise teemanditoodangu mahu vähenemist 75% võrra.

Samas ettevõtte sissetulekuid see nii väga ei mõjuta, kuivõrd ainult 2% käibest tuleb teemantidest. Suur, 60%-line osakaal käibes on hoopis rauamaagil.