Aga Jüri Epler ja Janis Lorenz ei ole ainsad ettevõtjad, kes kujundlikult öeldes teevad s***** saia, ka Tallinna keskkonnaameti endine juht Aap Mumme on juba mitukümmend aastat ajanud pealinnas tulusat prügiäri.

Tema "pensionisammas" asub Koplis, Maleva tänaval. Seal asub osaühingu Slops prügila, mis võtab vastu vana asfalti, tellise- ja betoonijäätmeid, pinnast ja kive ning ehitus- ja lammutusprügi.

Slopsi 2013. aasta aruandest selgub, et firma sai mullu 1 217 788eurose käibe juures 357 563 eurot kasumit. Dividende määras Mumme endale ja teisele osanikule Illar Rihkrannale kokku 500 000 eurot.

2012. aastal oli käibe- ja kasuminumber mõnevõrra suurem: vastavalt 1 402 714 ja 438 855 eurot.

Mõne aastaga üle kahe miljoni dividende

See-eest on Slops läbi aegade Mumme ja Rihkranna jaoks olnud tubli dividendilehm: 2013. aastal maksti endale 350 000, 2012. aastal 240 000, 2011. aastal 400 000 ja 2010-2009. aastal ligikaudu 620 000 eurot dividende. Aasta varem ligikaudu 511 000 eurot.

Mumme ütles mullu jaanuaris Äripäevale, et "dividendid teevad alati rõõmu inimesele".

Ettevõtte veebiküljel öeldakse, et "OÜ Slops alustas 1996. aastal operaatorfirmana Koplis, Maleva tn 4 endise savikarjääri täitmistöid inertsete ehitus- ja lammutusjäätmetega. Eesmärgiks oli seatud keskkonnaohtliku, veega täitunud süvendi likvideerimine."

Ühtlasi antakse teada, et toodetakse ja müüakse vanast asfaldist, tellistest ja betoonist purustatud killustikku ning sõelutud täitepinnast. "Saabuvatest muudest ehitusjäätmetest sorteerime valikuliselt välja: kasutuskõlblikud tellised puidu vanametalli pinnase," annab kodulehekülg teada.

Piidleb Ukraina turgu

2008. aasta märtsis kirjutas Äripäev, et tänavapuhastusärimees Jüri Jaakson ja Tallinna keskkonnaameti endine juht Aap Mumme tahavad Ukrainas Dnepropetrovskis avada ehitusjäätmete ümbertöötlemise tehase ja ladestusplatsi.

Dnepropetrovski linnavõimuga koostöös käivitatav äri lähtus visioonist, et 2012. aastal toimub Ukrainas osa jalgpalli EM turniirist ning sellele eelnevatel aastatel on suur osa riigist lammutus- ja ehitustanner.

Jäätmeäri tarbeks võtab ühisfirma Stroi Othodõ Dnepropetrovskis pikaajalisele rendile enam kui 30hektarilise maatüki. Firma on suuresti eestlaste kontrolli all, kuid kuna kohaliku võimu toetuseta ei toimu Ukrainas suurt midagi, kuulub Ukraina linnale ettevõttes 26% osalus.

Jäätmeäri, kuhu eestlased on seni investeerinud 10 miljonit krooni, pidi algselt käivituma juba 2007. aasta kevadel, kuid asjad jäid Mumme sõnul venima, nagu Ukrainas tavaks.

Eestlaste firmat juhib Ukrainas kohalik ärimees Igor Skurenko - linna monopoolse olmejäätmete veo-, prügipõletus- ja prügila operaatorfirma juht.

Tallinn ei usaldanud enam Mummet

Tallinna linnavalitsus vabastas toonase keskkonnaameti juhataja Aap Mumme ametist 27. septembril 2000 seoses usalduse kaotamisega.

Samal päeval vabastas linnavalitsus ka Tallinna botaanikaaia direktori Jüri Oti ja Tallinna Soojuse nõukogu kutsus ametist tagasi ettevõtte juhatuse esimehe Elmar Sepa.

Tallinna abilinnapead Ivar Virkus ja Liisa Pakosta ütlesid toona Postimehele, et Sepp, Mumme ning Ott kaotasid oma kohad Koonderakonna otsuse tõttu peatada osalemine linna võimuliidus.

Kõik kolm koonderakondlast olid oma ametikohtadel tänu võimukoalitsiooni poliitilistele kokkulepetele.