Huvide konflikti ega muude rikkumiste kohta 2007. aastal Fortum Termesti esitatud soojuse piirhinna taotluse kooskõlastamisel ei ole tõendeid, seisab teisipäeval majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi kinnitatud teenistusliku järelevalve menetluse kokkuvõttes.

Parts algatas teenistusliku järelevalve menetluse Otsa suhtes tänavu oktoobris ja määras menetlust läbi viima majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi siseauditi osakonna juhataja Meeli Õismaa, õigusosakonna juhataja Eva Vanambi, siseauditi osakonna peaspetsialisti Õie Sooviku ja majandusarengu osakonna majandusanalüüsi talituse eksperdi Mario Lambingu, kirjutas BNS.

Kokkuvõttes märgivad järelevalve läbiviijad, et Tallinna Vee pöördumise näol "võib olla tegu pahatahtliku katsega diskrediteerida konkurentsiameti peadirektori isikut", et mõjutada Tallinna Vee ja konkurentsiameti pooleliolevaid kohtuasju või mõjutada ametit langetama vee piirhinna kohta Tallinna Veele "soodsat, kuid hinnaregulatsiooni põhimõtetega mittekokkukäivat otsust".

"Kui see on olnud Tallinna Vee pöördumise eesmärk, siis on see teenistusliku järelevalve menetluse läbiviijate hinnangul äärmiselt taunitav – muuhulgas on asjatult raisatud nii majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kui ka konkurentsiameti ressurssi," seisab kokkuvõttes.

Tallinna Vee pöördumise seisukohad põhinevad läbiviijate hinnangul osalt "ilmselgelt ekslikel eeldustel". "Näiteks on eluliselt väheusutav, et aastaid ettevõtluses tegutsenud isikud ajavad segamini või ei tee vahet põhivara ostul ja piirhinna kooskõlastamist taotleva ettevõtja aktsiate erastamisel," märgitakse kokkuvõttes.

Tallinna Vesi saatis septembris majandusministrile pöördumise palvega teostada üksikasjalik ning avaliku kajastusega järelevalvemenetlus konkurentsiameti kommunaalettevõtetele rakendatava hinnametoodika ning Tallinna Vesi tariifide kehtestamise eest vastutava konkurentsiameti juhi tegevuse osas.

Menetlusega kontrolliti Otsa tegevuse vastavust avaliku teenistuse eetikakoodeksist tulenevale nõudele täita oma teenistuskohustusi erapooletult ja objektiivselt ning korruptsioonivastasest seadusest tulenevale keelule teha teenistuskohustustest tulenevaid otsuseid huvide konflikti korral.

Tallinna Vesi süüdistas Partsile saadetud kirjas konkurentsiameti peadirektorit ebajärjepideva regulatsiooni metoodika rakendamises. Ettevõte toetus ajalehes Postimees augustis ilmunud artiklile, milles kirjeldati konkurentsiameti praktikat Kunda linna soojusenergia tootmisega tegelenud ettevõtte Kunda Elamu reguleerimisel. Kunda Elamu üks omanik oli aastatel 2002–2007 praegune konkurentsiameti peadirektor Ots.

Tallinna Vesi märkis pöördumises, et Postimehe artiklis ning Kohaliku Info keskuse veebilehel esitatud täiendavate tõendite alusel võib öelda, et argumendid, mida kasutati AS-i Tallinna Vesi rahvusvahelise erastamislepingu ebaseaduslikuks tunnistamiseks, olid Kunda puhul lubatud põhimõtted.

Ots ütles augustis Postimehele, et pole midagi valesti teinud. "Teema käsitlus kohalikus infoportaalis on demokraatlikus ühiskonnas igatpidi tervitatav. Minul on süda antud teema osas rahulik, ma ei ole teinud midagi ebaseaduslikku," lausus ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ütles ajalehele toona, et sisekontroll pole tuvastanud, et Ots oleks rikkunud korruptsioonivastast seadust või läinud vastuollu oma ametiülesannete täitmisega.

Tallinna Veel on Eesti kohtutes pooleli kohtuasi erastamislepingu üle. Tallinna Vesi on kohtus vaidlustanud konkurentsiameti väite, et rahvusvaheline erastamisleping ei olnud kooskõlas kehtiva seadusandlusega erastamise ajal ega praegu.