Juhuslik vaatleja ei peaks eriti häbenema, kui ei saa päris hästi aru, mis tehingud siis möödunud nädalal õigupoolest Londoni börsi LSE ja Tallinna aktsiaturgugi omava Stockholmi aktsiaturuoperaatori OMX-i ümber toimusid. Nädala alguses näis veel, et riigile kuuluv Dubai börs ja USA peamiselt tehnoloogiafirmade aktsiate turuks peetav Nasdaq asuvad OMX-i omandamiseks teineteist üle pakkuma. OMX-i juhtkond ja aktsionärid olid küll juba korduvalt märku andnud, et neid kõrbeemiraadi raha ei huvita ning nad eelistavad Nasdaqi.

Kuid neljapäeval selgus, et Dubai börs ja Nasdaq on jõudnud kokkuleppele. Selle järgi saavad ameeriklased OMX-i, Dubai aga Nasdaqi 28-protsendilise osaluse LSE-s. Lisaks vahetasid tehingupooled ka osalusi üksteises – Dubai aktsiaturg omandas 19,9% Nasdaqist ja too sai 33% esimesena nimetatu emafirmast Dubai’s International Financial Exchange.

Selged motiivid

Tehingupoolte motiivid on vaatlejaile üpris selged. Dubailased saavad partnerlusest Nasdaqiga juurde väärtuslikku oskusteavet ja õiguse kasutada Nasdaqi kaubamärki. New Yorgis tegutsev Nasdaq aga suudab lõpuks teha vastukäigu oma kodulinna rivaalile NYSE Groupile, kes tungis rahvusvahelisele turule, kui omandas viies riigis tegutseva Euronexti.

Nasdaqi varasem samasuunaline katse – Londoni börsi vaenulik ülevõtmine, millest on pärit nüüd suurelt jaolt dubailastele läinud 31,5-protsendiline osaluski – ebaõnnestus.

Vett aga ajas selsamal neljapäeval sogasemaks teine kõrberiik Bahrein, kes omandas 20% LSE-st ja kümnendiku OMX-ist. Analüütikud ei ole päris ühte meelt, kas see tähendab, et araablased hakkavad võistlema, kumb pakub rohkem, või lepivad praeguste osalustega. Viimasel juhul oleks mõne meelest tõenäoline, et iseseisvust säilitada püüdev LSE on selle lõpuks kätte võitnud, sest nii Dubai kui ka Bahrein oleksid tõenäoliselt passiivsed investorid, kelle suur osalus tõrjuks teiste lähenemiskatsed. Praegu aga ootavad tehingud tururegulaatorite heakskiitu.

Tuletisväärtpaberite maailm

•• Suur osa tuletisväärtpaberibörse on üpris spetsialiseerunud. Kõige äärmuslikum näide, Korea Exchange saab tabeli eesotsas poseerida tänu oma liidrirollile aktsiaindeksioptsioonide vallas. Nende väärtpaberitega tehakse Lõuna-Korea börsil nimelt üle kaheksa korra rohkem tehinguid kui lähima rivaali, Chicago Board Options Exchange’i (CBOE) turul.

•• Näiteks Sao Paulo ja Philadelphia börsil ning New Yorgis paikneval International Securities Exchange’il sooritatakse tehinguid valdavalt aktsiaoptsioonidega, Mehhiko MexDeril aga lühiajaliste intressimäärade futuuridega. Toorainederivaatidele on keskendunud NYMEX.

•• Frankfurdi ja Zürichi tuletisväärtpaberiturgu ühendaval Eurexil ning NYSE Groupi kuuluval viies riigis tegutseval Euronext.liffel pakutakse laiemat derivaadivalikut. Kõige mitmekülgsemana aga paistab silma maailma vanima tuletisväärtpaberituru Chicago Board of Trade ja Chicago Mercantile Exchange’i liitumisel tänavu juulis tekkinud CME Group. Selle puhul toimub muide veerand tehinguid endiselt vanamoodsal kisa ja sagimist täis kauplemispõrandal.