“Nende ostu buum tuleb õige pea,” märkis Kuiv.

ONOFF-i tehnikakaupluste tootejuhi Jan Andre sõnul näitavad müüginumbrid kasvumärke. Samas kukuvad pidevalt plasma- ja LCD telerite hinnad.

Hinnad kukuvad kiiresti

Viimaste aastatega on Andre kinnitusel näiteks plasmatelerite hinnad langenud mitu korda. “Meie müüsime oma esimese plasmateleri 1999. aastal, 42-tolline teler maksis siis 250 000 krooni. Nüüd on samade näitajatega toote hind umbes 80 000 krooni.”

Experti tehnikakaupluste turundusjuht Lauri Laidre ütles, et Euroopas, kus on Eestiga võrreldes ka elatustase teine, on plasmatelerite soetamine üpriski in teema. “Eestis võtab see veel natuke aega.”

Experti tehnikakauplused pakuvad Laidre sõnul plasma- ja LCD-telerite osas Eestis üsna laia valikut. Experti kõige odavam plasmateler, mis on 13-tolline, maksab 6990 krooni. Samas ulatub suurima ehk 61-tollise teleri hind üle 200 000 krooni.

42-tollise plasmateleri võib Andre sõnul praegu kätte saada 40-45 tuhande krooniga.

Mis on plasma- ja LCD-teleri vahe?

•• Plasma- ja LCD-teler on väljanägemiselt sarnased – atraktiivsed üliõhukesed paneelid.

•• Mõlemad suudavad moodustada umbes 17 miljonit värvitooni. LCD puhul on värv kirkamgi kui tegelikus elus. Tööpõhimõte on erinev. Kahe ekraanikihi vahel olev hõrendatud neooni-ksenooni gaasisegu viiakse plasmaseisundisse, mis vajalikul momendil helendama hakkab. LCD-ekraan vajab aga selleks omaette lisavalgustit.

•• Plasmateleritel on probleemiks hind. See on ka mõistetav – nende ekraanidiameeter algab sealt, kus LCD-d lõpetavad – 32 tollist. Kuna ekraan ise genereerib valgust, on see hästi vaadatav ka liigheledas või ebaühtlaselt valgustatud ruumis.