ERASTAMINE: ABN Amro-Rothschild võitis erastamisnõustaja konkursi üle noatera

Eesti Telekomi vähemusosalus müüakse GDR-idena

Eesti Telekomi aktsiad peaksid jõudma parima hinna saamiseks rahvusvahelisele aktsiaturule ja Tallinna börsile veel tänavu, ütles teede- ja sideminister Raivo Vare. Vare sõnul täpsest aktsiate müügi ajakavast ei saa veel rääkida ja soodsaima hinna tagava aja peab leidma erastamisnõustaja.

“Eesti kui terviku seisukohalt on oluline, et Telekomi võiks nimetada success-story’ks, mida müüakse rahvusvahelisel areenil,” ütles Vare. Ta kinnitas, et aktsiaid peaks müüma stabiilse järelturu tagamiseks pikaajalistele, mitte aga spekulatiivsetele investoritele.

Telekomi erastamisnõustaja valinudmajandusarvestusfirma KPMG corporate finance’i osakonna asejuhataja Richard Agutteri kinnitusel kulub sageli aktsiamüügi ettevalmistamiseks kavandatust kuni kaks korda rohkem aega. “Siiski on täiesti võimalik, et aktsiad jõuavad börsile veel tänavu,” ütles ta. Agutter lisas, et “tähtis on aktsiad börsile viia ideaalsel ajal, kui neid oodatakse.”

Selleks, et Eesti Telekomi aktsiad saaks börsil noteerida, peab Riigikogu vastu võtma telekommunikatsiooniseaduse, mis omakorda nõuab sõltumatu telekommunikatsioonituru regulaatori, sideameti loomist. Praegu on telekommunikatsiooniseadus lõpetamas esimest ministeeriume läbivat kooskõlastusringi. Vare sõnul tõstab telekommunikatsiooniseaduse vastuvõtmine ja sideameti olemasolu Telekomi aktsiate hinda.

Eesti Telekomi 49 protsendi riigiaktsiate müük toimub erastamisnõustaja ettepanekul GDR-ide (Global Depository Receipt) vormis. GDR on aktsia omandiõigust näitav rahvusvaheliselt kaubeldav väärtpaber.

Vare arvas, et tõenäoliselt müüakse kümnendik või pisut enam Eesti Telekomi 49 protsendist aktsiatest Tallinna Väärtpaberibörsil ning ülejäänu mõnel olulisel rahvusvahelisel, näiteks Londoni või Luksemburgi börsil.

Aktsiate müügihind ja summa, mis sellest riigile laekub, on veel lahtised, sest see sõltub aktsiate turuleviimise ajast, erastamisnõustaja tehtud eeltöö tõhususest ja Eesti seadusloomest. “Turg määrab hinna,” sõnas Vare. Varem on teede- ja sideministeerium prognoosinud, et aktsiate müügist võib laekuda 3,8 miljardit krooni.

Erastamisnõustajaks kandideerinud konsortsiumide hinnangul ootab Telekomi aktsiaid 2,5–9-kordne ülemärkimine. Agutteri hinnangul on enamikusse telekommunikatsioonifirmade aktsiatesse investeerimine äärmiselt soodus, sest valdkond areneb edasi ja kasvab tohutu kiirusega.

Vare sõlmis ABN Amro-Rothchildi juhitava konsortsiumiga erastamisnõustaja lepingu üleeile. Konsortsiumi kuuluvad võrdsete rahvusvaheliste investeerimispankadena ABN Amro Bank ja Rothschild & Sons Ltd ning alltöövõtjatena Nomura International PLC ja Eesti Ühispank.

“Erastamisnõustaja valikul ei olnud ABN Amro-Rothschild konkurentidest üheski kriteeriumis oluliselt parem, otsustavaks sai kõigi tegurite koosmõju,” ütles Agutter.