Riigikogule esitatud eelnõu võib maksta sadu miljoneid kroone

Riigikogu 23 liikme esitatud Telekomi müügi osalise peatamise otsuse eelnõu võib alandada Telekomi hinda ning Eesti riigil jääks seetõttu saamata sajad miljonid kroonid. “Eelnõu esitamisega tekitatud kahju on korvamatu,” ütles teede- ja sideminister Raivo Vare. “Ainuüksi fakt, et seda arutatakse, läheb meile maksma kümneid miljoneid,” lisas ta.

Kui erastamise takistamine jätkub, siis võib ministri sõnul olla juttu juba kümnetest miljonitest dollaritest. Vare sõnul on tekkinud tõsised kahtlused, kas esmaspäeval alanud Telekomi aktsiate avalik müük saab peale eelnõu esitamist üldse jätkuda. “Aktsiamüügi peatamine oleks katastroof,” kinnitas Vare.

Teede- ja sideministeeriumi väitel käivitaks eelnõu vastuvõtmine kohtuasjade laviini, millega nõustajad ja investorid nõuaksid riigilt tagasi makstud raha ja taotleksid kahjude hüvitamist.

Poliitikud kõhklevad

“Kui sooviti muuta Telekomi erastamisskeemi, oleks pidanud seda tegema varem, mitte nüüd, kui aktsiate müük juba käib,” ütles Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke. “Rahvusvahelistel investoritel on päris pikk mälu.”

Telekomi erastamiskava otsuse algatajate seas on enamiku fraktsioonide poliitikud, kelle eesmärk on tagada firmas riigi enamusosalus pärast aktsiate avalikku müüki.

Endel Lippmaa ütles eelnõu üle andes, et sihiks on “vältida kolossaalset ärakinkimist” ja pidurdada edasisi väärsamme. Erakondade juhid on hinnangute andmisega ettevaatlikud, kuigi nii Ühinenud Opositsioonis kui ka valitsusliidus on eelnõu toetajaid ja vastaseid.

“Teeme ettepaneku, et peaminister tuleks homme Riigikogu ette ja hajutaks kahtlusi. Valitsusel tuleb tõestada, et see on parim, mida rahva rahaga teha,” ütles Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Andres Taimla.

Mõõdukad eelnõu praegusel kujul ei poolda. “Erakonna sees on mitmeid seisukohti, kuid me kaldume eelnõu mitte toetama. Protsess on jõudnud lõppfaasi, Telekomi aktsiaid juba märgitakse. Müügikava muutmisel pole enam sisulist mõtet, samuti on see poliitiliselt kahjulik,” ütles Mõõdukate fraktsiooni aseesimees Mihkel Pärnoja. “Nõus ei saa olla Telekomi töötajatele ostueesõiguse andmisega. Sellel puudub õiguslik alus,” lisas Pärnoja.

Keskfraktsiooni esimehe Siiri Oviiri sõnul tehti eelnõu valmis uisapäisa. Kolme Keskerakonna liikme allkirja eelnõul põhjendas Oviir nende vaba valikuga. Koonderakonna fraktsiooni kuuluv Erastamisagentuuri nõukogu liige Rein Kase võib valitsuse pakutud erastamisskeemi vastu olla tõsiseid argumente, kuid nendega oleks pidanud välja tulema märksa varem. “Praeguse pidurdamisega tehakse suuremat kahju ja tõmmatakse Eesti rahvusvahelisse skandaali,” ütles Kask.

Aeg saab takistuseks

Peale poliitilise tahte puudumise võib eelnõu vastuvõtmisele saada takistuseks aeg. Riigikogu majanduskomisjon tahab otsuse projekti tuua parlamendi suurde saali 15. veebruaril, ütles komisjoni esimees Tiit Made. Praeguse Riigikogu koosseisu viimane istung on 25. veebruaril.

Majanduskomisjon püüab Tiit Made sõnul teha omalt poolt kõik, et Riigikogu liikmete sammust ei tuleks tagasilööke Eesti majandusele. “Loodame, et tegu oli vaid väikese lainetusega ja juba ülehomme pole asi enam aktuaalne ning eelnõu on kaotanud oma tähtsuse,” rääkis Made.

Praegu Telekomi tutvustaval ringreisil viibiv Eesti Telefoni juhatuse esimees Jaan Männik ütles, et Riigikogu eelnõu teeb Telekomi töö ettevõtte tutvustamisel väga raskeks. “See tundub kilplase tööna – meie püüame Telekomi eest saada võimalikult head raha, samas kui mõned püüavad hinda alla tuua,” sõnas ta.

Rootsi Telia asepresidendi Mart Nurga sõnul ei ole restruktureerimise ärajätmine enam võimalik, sest kõik lepingud on juba sõlmitud ja protsess käib. Nurga sõnul võib eelnõu esitamise taga olla konkurentide soov tekitada Eesti Telekomile kahju.