Nõustaja tahab Eesti Telekomi aktsiad viia USA turule

Eesti Telekomi erastamist nõustav konsortsium kavatseb müüa ettevõtte aktsiad peale Tallinna ja Londoni börsi ka USA turul. “Tegemist on läbi aegade suurima kombineeritud rahvusvahelise aktsiaemissiooniga Balti riikides, mis toob märkimisväärset tulu Eesti valitsusele ning tugevdab Eesti positsiooni rahvusvahelistel kapitaliturgudel,” ütles erastamist nõustavat konsortsiumit juhtiva ühisfirma ABN AMRO Rothschild tegevdirektor Matthew Westerman.

Telekomi riigiaktsiate müük toimub GDR-idena (Global Depository Receipt) Londonis ja USA-s, ütles Westerman. “GDR-ide noteerimine annab parema ligipääsu laiemale rahvusvahelisele investorite ringile,” põhjendas ta. Nõustaja esialgsel hinnangul noteeritakse müüki minevast 49 protsendist Telekomi aktsiatest kümme protsenti Tallinna ning ülejäänud rahvusvahelistel börsidel.

Eesti Telekomi aktsiate välisbörsidel noteerimine võimaldab Westermani sõnul kauplemist erinevates ajatsoonides. Ta lisas, et konsortsium kavatseb Eestis ja välismaal rajada spetsialistide ja üldiste investorite seas laialdase institutsionaalsete aktsionäride baasi ning luua võimalikult laia jaeinvestorite baasi, kaasates eraisikuid ja Eesti avalikkust.

“Üritame püüda pikaajalisi investoreid, kes lähtuvad pikaajalisest trendist, mitte neid, kes paigutavad raha Telekomi aktsiatesse mõneks päevaks või kuuks,” selgitas ta.

Westermani sõnul sõltub Eesti Telekomi aktsiate noteerimisaeg konkreetsest turuolukorrast. Esialgu on kavas noteerida Telekomi aktsiad sel sügisel, kuid ebasoodsa turuolukorra puhul võib noteerimine lükkuda järgmise aasta algusesse, lisas ta.

Westermani sõnul kestab erastamisprotsess Telekomi presentatsioonist analüütikutele kuni esimeste tehinguteni orienteerivalt kümme nädalat.

Kahe-kolme nädala vältel toimub ettevõtte analüüs ja esitlemine analüütikutele. Järgneva paari nädala jooksul analüüs avaldatakse ja sellele järgneva kahe nädala vältel toimub eelturundus. Sellele järgneb roadshow’de programm, mille käigus erastamisnõustaja ja Telekomi juhtkond tutvustavad ettevõtet potentsiaalsetele investoritele, ja aktsia hinna määramine. Toimub hinna fikseerimine ja aktsiate jaotus, noteerimine ja esimesed tehingud.

Westerman keeldus prognoosimast Telekomi aktsiate hinnataset ja nende võimalikku koguväärtust. “Praegu on veel vara öelda, milliseks hind kujuneb,” ütles ta.