Norra telekom, mis on Põhjamaade suurim, peab läbirääkimisi 2,42 miljardi dollarilise osaluse müügiks Vimpelcomis, kuna otsib edaspidi kasvu sellistest maadest nagu Vietnam, Filipiinid ja Indoneesia.

„Me oleme potentsiaalsete ostjatega kontaktis,“ ütles Telenori juhatuse esimees Sigve Brekke. „Me ei müü meeleheitlikult. Me tahame õiglast hinda.“

Vimpelcom tegutseb Venemaal, Usbekistanis ja Kasahstanis. Müües saaks Telenor üle Venemaa majanduslanguse mõjudest. Telenor on enam kui 200 miljoni kundega Vimpelcomis suuruselt teine aktsionär LetterOne Holdingsi järel, kellele kuulub 56% aktsiatest.

Põhjus, miks Telenor ei ole enam Vimpelcomist huvitatud on lihtne. Telenor tahaks kontrollosalust, kuid seda ei saa.

„Me ei taha istuda seal finantsinvestorina omamata vähimatki mõju ettevõtte teegvusele,“ ütles Brekke. „Parem kasutada varasid turgudel, kus me saame väärtust lisada ja kus me näeme ka kasvu.“

Vimpelcom on Usbekistani korruptsiooniskandaali keskmes. Veebruaris nõustus ettevõtte 795 miljni dollarilise kohtuvälise leppega, kuna ettevõte andis endises Nõukogude liidu vabariigis altkäemaksu.

USAs ja Hollandis lahvatanud skandaal sundis Norra valitsust vallandama Telenori nõukogu esimeest ja endist juhatuse esimeest, kes oli VimpelComi nõukogus nõuandvas rollis.

Vimpelcom tegi neljapäeval börsiteate, et ettevõtte suured investorid pakuvad müügiks kuni 89% aktsiatest. Samas Brekke ütles, et LetterOne'il puudub aktsiate müügiplaan. Bloombewrgil ei õnnestunud LeterOne'ist kommentaari saada.